Política 12/04/2017

Puigdemont i Junqueras: "Renunciar a un referèndum el 2017 és l'única cosa que el Govern no farà"

Els màxims dirigents de l'executiu insisteixen en un article a 'Le Soir' que l'acord amb l'Estat per a la consulta és, "sens dubte", el que vol Catalunya

Ara / Acn
3 min
La pàgina 17 del diari belga 'Le Soir', on Puigdemont i Junqueras han publicar l'article

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, defensen en un article al diari belga 'Le Soir' que "renunciar" a un referèndum el 2017 és "l’única cosa" que el Govern "no farà". Els més alts dirigents de la Generalitat insisteixen que "l’escenari d’un referèndum decidit per comú acord" és "sens dubte" el que vol Catalunya i insten Espanya a asseure’s "a la taula de diàleg" per aconseguir un pacte similar al del Regne Unit i Escòcia. "Les diferències no separen, el que separa és l’absència d’acord per resoldre-les", reiteren Puigdemont i Junqueras, i adverteixen que l’Estat "ha abandonat tots els catalans, també els que no volen la independència".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"L’única cosa que no farem és renunciar a votar aquest any. Perquè són els ciutadans els que reclamen poder expressar la seva opinió responent una pregunta clara i simple", afirmen el president de la Generalitat i el vicepresident, i remarquen així a la premsa internacional la tesi del "referèndum o referèndum" per al 2017.

Aquest compromís amb la celebració del referèndum arriba després que ahir Puigdemont convoqués els actors independentistes –inclosa la presidenta del Parlament, Carme Forcadell– per demanar unitat, discreció i coordinació en els propers passos cap a la consulta.

L’article, a la pàgina 17 del principal diari francòfon belga, es titula 'Per què Madrid no pot ser com Londres?', i denuncia la "preocupant absència de voluntat de diàleg" del govern espanyol en la qüestió catalana.

Segons Puigdemont i Junqueras, "l’actitud del govern i el Parlament català" s’assembla "indiscutiblement" a la d’Escòcia, perquè es treballa amb la voluntat de "dialogar i assolir un acord sobre el referèndum", però "el posicionament del govern espanyol i del Congrés dels Diputats difereix completament del que ha pres el govern i el Parlament britànics".

El president i el vicepresident del Govern denuncien "la judicialització de la política, la guerra bruta i les amenaces de l’estat d’excepció" i critiquen que el govern espanyol "s’amagui darrere el Tribunal Constitucional, l’Audiència Nacional i el Suprem, comprometent la feina i la independència del poder judicial".

En aquest sentit, Puigdemont i Junqueras recorden a l’article de 'Le Soir' la inhabilitació de l’expresident Artur Mas "per simplement haver posat les urnes al servei d’un procés participatiu", i adverteixen que la judicialització "preocupa" a Europa.

El text recorda la creació del Pacte Nacional pel Referèndum, on participen "una majoria plural de la societat catalana, inclosos agents econòmics i socials", i remarca que "un 80% dels catalans volen ser consultats sobre el futur polític de Catalunya".

A més, Puigdemont i Junqueras indiquen que els sondejos mostren com "una gran majoria" de catalans es presentarà a les urnes per votar en el referèndum i acceptarà "el resultat, sigui quin sigui". "Som, primer de tot, demòcrates", remarquen.

"És impensable que sigui el govern espanyol, i no els ciutadans de Catalunya, el que decideixi el futur de Catalunya i dels seus habitants", destaquen. Puigdemont i Junqueras asseguren que l’executiu espanyol està "molt mal vist" per la ciutadania perquè "ha abandonat tots els catalans, també els que no volen la independència". "Estimen Catalunya i, com a conseqüència, pateixen quan el seu país pateix", asseguren sobre els votants no independentistes.

"Fa molt temps que la política és a l’ordre del dia", defensen Puigdemont i Junqueras, i assenyalen que cal "escoltar i parlar". "Nosaltres ja hem agafat el nostre lloc a la taula de diàleg. Estem oberts a parlar de tot, sense excepcions. Amb la voluntat de seguir el camí del Regne Unit i Escòcia, el camí de l’acord. Els altres convidats es faran esperar molt de temps?", conclouen.

stats