Política 04/11/2016

Puigdemont, Forcadell i Colau mostren públicament el suport a Montse Venturós

El sobiranisme es posiciona clarament del costat de l'alcaldessa de Berga i torna a criticar la judicialització de la política. L'unionisme celebra la detenció.

Ara
3 min
El president Puigdemont en una imatge d'arxiu

BarcelonaA les 07.30 h els Mossos d'Esquadra picaven a la porta de casa l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, per reclamar-li que els acompanyés fins als jutjats de la ciutat. La Fiscalia n'ha demanat la detenció, després que Venturós s'hagi negat a declarar en dues ocasions tot i l'exigència del jutge Albert Ejarque, que la investiga per un presumpte delicte electoral, en haver mantingut l'estelada que oneja al balcó de l'Ajuntament de Berga durant els períodes electorals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Poc després de conèixer la notícia, les xarxes socials s'anaven omplint de missatges de suport a l'alcaldessa berguedana per part del sobiranisme. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha estat de les primeres a reaccionar, i l'han seguit, entre altres, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Tots coincideixen a rebutjar un cop més la judicialització de la política.

La coordinadora nacional d'ICV, Marta Ribas, també ha mostrat avui la seva solidaritat amb l'alcaldessa de Berga i ha advertit que "per la via judicial i policial no es resolen els problemes polítics". Ribas ha apuntat, però, que "les crítiques no poden recaure sobre els Mossos", i ha recordat que la seva actuació ve ordenada des del poder judicial.

Des de Podem Catalunya també s'han solidaritzat amb l'alcaldessa i han expressat el seu "rebuig frontal". A través d'un comunicat han criticat també que "es continua criminalitzant la protesta política i l'activisme" i han valorat que la detenció "aprofundeix en la dinàmica de la judicialització de la política que s'està vivint en els darrers mesos". El partit lila ha considerat que es tracta d'una mesura "abusiva i desproporcionada".

"Una mesura d'higiene democràtica"

A diferència dels partits sobiranistes, l'unionisme ha aplaudit la detenció de Venturós. El coordinador general del PP, Xavier García Albiol, l'ha considerat "una mesura d'higiene democràtica". En un acte a Girona, Garcia Albiol ha afirmat que "al marge del càrrec que es tingui, qualsevol persona ha de respondre davant la justícia quan decideix saltar-se l’estat de dret", i ha insistit que "la detenció de l’alcaldessa de Berga no és només una mesura ajustada a la llei, sinó una mesura molt reconfortant des d’un punt de vista d’higiene democràtica". "Una persona que actua de manera irresponsable, que es creu que està en una república independent i que pot fer el que li dóna la gana ha de veure que això no és així i que hi ha unes lleis que per molt que sigui alcaldessa de la CUP, s’han de complir", ha subratllat.

Des de Ciutadans, el portaveu parlamentari, Carlos Carrizosa ha considerat que "és fals i una gran irresponsabilitat" creure que els polítics estan per sobre de les lleis i tenen privilegis pel seu càrrec. "Tothom està obligat a comparèixer davant un jutge. Sóc advocat penalista i he vist detenir moltes persones per negar-se a fer-ho", ha afegit en declaracions als mitjans de comunicació des de Barcelona.

Per a Societat Civil Catalana, l'actitud de l'alcaldessa de Berga és "especialment reprovable", perquè se situa "per sobre de la llei i del funcionament de l'administració de justícia". L'entitat unionista és, precisament, la que va denunciar davant la Junta Electoral la presència de l'estelada a l'ajuntament de Berga durant la campanya electoral de les eleccions del 27-S. En un comunicat, recorda que "és obligació dels ciutadans acudir a les citacions dels tribunals, i qui no ho faci ha de ser conscient de les conseqüències que pot comportar-li".

"Les lleis s'han de complir"

La secretària d'organització en funcions del PSC, Assumpta Escarp, ha remarcat que el partit s'oposa a la "judicialització de la política", la qual –ha dit– "només porta a la confrontació". No obstant això, ha deixat molt clar que "les lleis s'han de complir", i ha afegit que l'alcaldessa de Berga hauria d'haver atès el requeriment judicial i "assumir les responsabilitats" dels seus actes, per molt "respectables" que fossin. En relació amb el paper dels Mossos, els socialistes creuen que han actuat correctament, ja que tenien un "mandat judicial".

Per la seva banda, en una sèrie de dues piulades, el líder d'Unió i exconseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha criticat l'estratègia de la desobediència que defensa la CUP i ha remarcat que els Mossos d'Esquadra actuen amb "responsabilitat".

stats