27/06/2015

Pols a l’ANC per la consulta a les bases sobre la crida de Mas

3 min
Pols a l’ANC per la consulta a les bases sobre la crida de Mas Duran busca seduir  Els votants de CDC

BarcelonaDebat intens entre els membres del secretariat nacional de l’ANC, reunits ahir per decidir com respondre a la crida d’Artur Mas a bastir una candidatura del sobiranisme civil. Va ser una nova reunió maratoniana, que va arrencar a les sis de la tarda i que es va allargar fins a la nit. El debat es va polaritzar al voltant de com respondre a l’emplaçament del president de la Generalitat. Sobre la taula, segons diverses fonts de l’ANC consultades per l’ARA, hi havia la possibilitat de preguntar a les bases de l’entitat arreu del territori. Era una opció que defensaven els partidaris de prendre en consideració la idea de confegir una candidatura unitària del sobiranisme liderada per la societat civil. Però aviat van poder constatar que arribar a un consens seria complicat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els que s’oposaven a assumir l’encàrrec de Mas no estaven d’acord a traslladar a les bases la responsabilitat de la decisió. Un dels arguments que esgrimien consistia a alertar de la “divisió” a què la consulta abocaria l’entitat. No tindria sentit, al·legaven, que l’ANC es fes seva la proposta de llista unitària de Mas, perquè, en cas que des d’ERC o la CUP es plantegés alguna alternativa, l’entitat es veuria obligada també a sotmetre-ho a votació a les bases. Per això, aquestes veus sostenien que havia de ser el mateix secretariat nacional de l’ANC qui s’encarregués de respondre que l’entitat donarà suport a totes les llistes sobiranistes sense comprometre’s exclusivament amb una. En canvi, els defensors d’una consulta interna destacaven que la decisió no la podia prendre només el nucli directiu sinó que calia reforçar-ne la legitimitat democràtica donant la veu als afiliats de l’ANC.

El pols intern visualitzat a la reunió d’ahir va recordar, de fet, les tensions que van generar el debat sobre la llista unitària que va suggerir Mas el 25 de novembre i que ERC va rebutjar. Una altra de les entitats interpel·lades per Mas és Òmnium Cultural, que precisament avui al matí reuneix la seva assemblea general. L’alt nombre d’inscrits ha obligat a canviar el recinte previst: la trobada es farà al Petit Palau de la Música i no al Born Centre Cultural. A més de presentar-hi la campanya d’ Ara és l’hora per al 27-S i de celebrar que l’entitat hagi assolit els 50.000 socis, a l’assemblea aflorarà el debat sobre la proposta de Mas. Fonts d’Òmnium asseguren que el gruix de la junta directiva té dubtes respecte a la possibilitat que l’entitat s’adhereixi a una de les llistes sobiranistes. Sí que s’ha parlat de fórmules per, en tot cas, cedir noms propis de l’entitat -entre ells sona el de la presidenta, Muriel Casals,- per a les llistes sobiranistes que concorrin a les eleccions plebiscitàries.

Mentrestant, l’ANC desplegarà avui diverses activitats per escalfar motors cap al 27-S. D’entre la vintena d’actes previstos destaca la Motorada per la Independència, que pretén aplegar milers de motos al Circuit de Catalunya, amb parlaments del president de l’ANC, Jordi Sànchez, i el president de Súmate, Eduardo Reyes. L’ANC també s’adherirà a la desfilada del Pride Parade, “per la independència i contra l’homofòbia”. Carme Forcadell donarà el tret de sortida a la campanya On tot comença, mentre que l’actual vicepresidenta, Rosa Alentorn, protagonitzarà un acte a Gironella. El sobiranisme civil posa tota la carn a la graella per guanyar el plebiscit.

Duran busca seduir els votants de CDC

Consumat el trencament de CiU, els dos partits que integraven la federació ja pugnen per l’electorat que fins ara compartien. Josep Antoni Duran i Lleida va fer ahir una crida als votants de CDC disconformes amb el rumb independentista d’Artur Mas a sumar-se ara al projecte d’Unió. “Si el president Mas dóna la benvinguda a determinats sectors independentistes d’Unió, des de l’aspiració a la plena sobirania Unió obre els braços a tots els votants de CDC i de CiU”, va afirmar a la seva carta web. Duran va retreure a CDC i a Mas que “ni tan sols s’avinguessin a dialogar” per evitar el trencament.

stats