Política 27/10/2016

Pedro Sánchez desfulla la margarida: què farà l'exlíder del PSOE davant la investidura de Rajoy?

Segons fonts fidedignes, l'exsecretari general s'inclina per entregar l'acta de diputat i no acudir a la votació

i
Ernesto Ekaizer
2 min
Pedro Sánchez, aquest dijous al Congrés

MadridEl defenestrat-dimitit secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha dit als seus íntims que està pensant què fer amb la seva vida davant el dia D i l'hora H, és a dir, el vot d'investidura en la segona votació del pròxim dissabte, 29 d'octubre. Fonts fidedignes assenyalen que cada vegada més s'inclina per l'opció d'entregar l'acta de diputat i no acudir a la votació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les tres opcions que està valorant des del passat 1 d'octubre, quan va perdre la votació a mans de Susana Díaz i la majoria de 'barons' territorials del PSOE i va dimitir, i més encara des de la victòria de l'abstenció del passat diumenge són: 1) mantenir la seva línia de "no és no" en la segona votació, 2) quedar-se a casa i no anar a votar per no fer-ho contra la resolució del comitè federal d'abstenir-se en bloc per investir Mariano Rajoy i 3) entregar l'acta de diputat i donar per acabada la seva carrera política.

Les fonts consultades assenyalen que la conducta de la comissió gestora presidida per Javier Fernández de defensar l'abstenció del grup parlamentari socialista, tal com plantejava la resolució aprovada, i tancar les portes a un debat intern sobre la possibilitat que només s'abstinguessin 11 diputats, els necessaris per tirar endavant la investidura de Rajoy, li ha provocat a Sánchez decepció i desmoralització.

Per què? Sánchez estudiava, precisament, a finals de juny i juliol, l'abstenció per la mínima si el candidat del PP obtenia el suport de Ciutadans i de Coalició Canària, és a dir, 170 escons. Aquesta va ser la posició del president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, que va declarar quatre dies després de les eleccions del 26-J que només concebia una "abstenció a última hora i la mínima imprescindible". Tanmateix, l'avenç de Susana Díaz l'1 d'octubre i la victòria de l'abstenció a la reunió del comitè federal del passat diumenge 23 han dut a una situació en què les forces triomfants -Susana Díaz i els representants dels exsecretaris generals del PSOE José Luis Rodríguez Zapatero i Alfredo Pérez Rubalcaba, és a dir, José Blanco i Elena Valenciano- volen segellar i consolidar el seu control.

Pot la decisió de Sánchez d'entregar el seu escó calmar les feres? "Cal conèixer-los. Volen que ningú s'atreveixi a discrepar. L'entrega de l'escó per part de Sánchez no saciarà la seva set de venjança", ha dit a aquest diari un dirigent socialista.

De les opcions que té en ment Sánchez, assenyalen fonts socialistes, la de quedar-se a casa és totalment inviable, perquè seria acabar esborrant-se de tota responsabilitat. És a dir, Sánchez s'hauria amagat per no donar la cara. I de les altres dues, la de mantenir-se en el "no és no" aquest dissabte suposaria reiniciar a la batalla pel lideratge del PSOE, mentre que l'entrega de l'escó li permetria concloure la seva carrera sense estar present en el moment de la investidura de Rajoy.

En arribar a les portes del Congrés aquest dissabte, davant l'enorme expectació dels mitjans de comunicació, Sánchez, en ser preguntat sobre què farà dissabte, va dir: "Dissabte serà un altre dia". El dia en què ja no hi serà?

stats