Política 22/03/2017

Llum verda als pressupostos del referèndum

La CUP i Junts pel Sí aproven la disposició addicional 31 que compromet el Govern a fer un procés referendari aquest 2017 tot i l'advertiment dels lletrats que es contradiu el TC

Núria Orriols / Gerard Pruna / Aleix Moldes
6 min
Oriol Junqueras i Carles Puigdemont es donen la mà després d'aprovar els pressupostos del 2017

BarcelonaEl compromís del Govern amb el referèndum té, des d'avui, rang de llei. El Parlament ha donat aquest dimecres llum verda als pressupostos que contenen el referèndum, tot i els advertiments dels lletrats, el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries i els avisos del Constitucional que la Generalitat no té competències per fer la consulta sobre la independència. Els diputats de JxSí i dos dels de la CUP han votat a favor dels "primers pressupostos de la postautonomia i la preindependència", en opinió del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. 64 vots a favor, 62 en contra i 7 abstencions que donen llum verda als primers pressupostos de JxSí, ja que els comptes estaven prorrogats des del 2015.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més dels pressupostos, a la tarda la cambra ha aprovat la llei d'acompanyament, que inclou la creació de diversos nous impostos, però que no modifica els principals: IRPF, patrimoni i successions.

Malgrat que els responsables jurídics de la cambra han avisat abans de començar la votació que si s'aprovaven els comptes incorporant la disposició addicional del referèndum els diputats poden incórrer en responsabilitats penals, JxSí i la CUP s'han aliat per aprovar l'esmena cupaire sobre el referèndum que situa la votació aquest 2017. CSQP i la resta de l'oposició hi han votat en contra, a excepció de la diputada de Podem Àngels Martínez, que ha decidit sumar-se a la majoria independentista.

Posteriorment, també s'ha aprovat l'esmena de Catalunya Sí que es Pot amb els vots de Junts pel Sí, que modifica la mateixa disposició 31, però en un altre sentit, ja que fa referència al referèndum pactat. Ara, el text dels pressupostos s'haurà de sotmetre a l'"harmonització" que facin els lletrats del Parlament. Joan Coscubiela, portaveu de CSQP, ha deixat constància que les dues esmenes "són contradictòries", ja que la de la CUP fa referència a la consulta unilateral i la seva, a la pactada amb l'Estat. JxSí, en canvi, és partidari de sumar els dos textos perquè els considera "compatibles". Pel que fa a la CUP, els seus diputats no estan preocupats per saber com quedarà la disposició.

La votació s'ha produït tot i els intents de l'oposició de parar el plenari per sol·licitar un informe jurídic exhaustiu als lletrats i reunir la mesa del Parlament. La presidenta de la cambra, Carme Forcadell, s'ha negat a aturar la votació perquè ha considerat que el plenari és sobirà i la mesa del Parlament ja va admetre a tràmit les esmenes sobre el referèndum. Tanmateix, fonts parlamentàries donen per fet que el TSJC tornarà a actuar contra Forcadell tan bon punt la Fiscalia ho demani.

600 esmenes aprovades de l'oposició gràcies a la CUP

D'altra banda, el Govern ha perdut una votació rellevant durant el matí. Com ja havia fet a la comissió d'Economia, la CUP s'ha aliat amb l'oposició per incorporar sis-centes esmenes a l'articulat dels pressupostos, malgrat la negativa de l'executiu. JxSí ja ha advertit que no assumirà les directrius d'aquestes modificacions a la llei de pressupostos perquè comportarien un augment de la despesa d'entre 6.000 i 7.000 milions d'euros.

En comissió, però, s'havien arribat a incloure més de 1.200 esmenes de l'oposició. Aquest dimecres, però, C's, al costat de JxSí, n'ha acabat rebutjant la meitat. Fonts de Ciutadans atribueixen a un error el fet que hagin rebutjat aquesta part del dictamen de pressupostos, perquè la intenció era votar-hi a favor.

Informe dels lletrats: adverteixen que la disposició del referèndum desoeix el TC

Els lletrats del Parlament han advertit aquest dimecres abans de la votació dels pressupostos que si es manté el referèndum als pressupostos es contradirà el Tribunal Constitucional i es pot incórrer en responsabilitats legals. Els responsables jurídics del Parlament, en concret el lletrat major i el secretari general, han emès una nota que ha llegit la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, abans de començar les votacions sobre els pressupostos perquè els grups estiguessin informats de les conseqüències de desoir les resolucions de l'alt tribunal.

Els lletrats han avisat que la disposició addicional 31, que compromet el Govern a fer un referèndum aquest 2017, incompleix la sentència del Constitucional sobre la resolució de ruptura del 9 de novembre i els successius avisos que ha fet l'alt tribunal en relació amb la prohibició de fer el referèndum. La mesa del Parlament està avisada que la resolució del referèndum del debat de política general i les conclusions de la comissió del procés constituent són contràries a la Constitució i, de fet, els membres de Junts pel Sí i la mateixa presidenta de la cambra estan investigats al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per aquesta qüestió.

Després de l'avís, la presidenta del Parlament ha parat la sessió perquè els diputats de Junts pel Sí i la CUP poguessin analitzar la nota dels lletrats i decidir si tiraven endavant. Tot i que la presidenta ha assegurat que l'advertiment no afecta la mesa, fonts parlamentàries afirmen que Forcadell ja assumeix la tercera querella per aquests fets. En l'admissió a tràmit de les esmenes al referèndum, el PSC i Ciutadans van votar en contra, advertint ja que s'estava desobeint el Constitucional.

Un cop represa la sessió, s'han pronunciat tots els grups en relació amb la nota dels lletrats.

Es manté el referèndum als pressupostos

La primera ha estat la diputada de la CUP Anna Gabriel, que ha anunciat que la candidatura manté l'esmena a la disposició addicional del referèndum perquè assumeixen que el procés polític sobrepassa els "límits" que marca el Tribunal Constitucional. "No ignorem [el TC], assumim perfectament" la desobediència, ha assegurat la diputada cupaire. I s'ha mostrat disposada a tirar endavant el referèndum "sense demanar permís" i reptant Junts pel Sí a fer el mateix.

El portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, ha demanat a la mesa que tingui en consideració la nota dels lletrats, i ha defensat que no posa en qüestió l’esmena del seu grup, que aposta per un referèndum pactat. Coscubiela ha demanat als grups independentistes que atenguin els lletrats i el Consell de Garanties perquè "quan un es perd el respecte a si mateix és difícil que el pugui demanar als altres". A més, s’ha dirigit directament a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per demanar-li que actuï dins la legalitat: "Necessitem la presidenta de presidenta, no de màrtir".

Junts pel Sí ha retirat l'esmena d'addició que havia fet als pressupostos per intentar que la disposició addicional s'adaptés al dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, que també va advertir que el referèndum és antiestatutari i inconstitucional. Ara bé, votarà a favor de l'esmena de la CUP que conté el referèndum i la de Catalunya Sí que es Pot que fa referència a la consulta pactada.

El president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, ha anunciat que abans de l'inici de la sessió havien retirat l'esmena sobre el referèndum pactat, presentada després del dictamen del CGE. Fa uns dies, els diputats de la majoria sobiranista asseguraven que l'esmena s'adequava al dictamen, però finalment, l'informe dels lletrats els ha fet actuar amb prudència i retirar preventivament l'esmena abans de ser votada.

Turull ha recordat que ni el dictamen del CGE ni l'informe dels lletrats són "vinculants" i que els diputats són "inviolables", segons l'Estatut. El president de Junts pel Sí ha defensat la llibertat d'expressió i de participació, i ha avançat que votaran a favor de les esmenes de la CUP sobre el referèndum unilateral i de CSQP sobre el referèndum pactat. Totes dues es mantenen en el guió de votacions.

Intent de l'oposició de parar el ple: des de la mesa del Parlament a la Junta de Portaveus

C's, PP i PSC han fet servir la nota dels lletrats per argumentar la necessitat de reunir la mesa del Parlament de forma urgent. L'oposició exigeix un informe jurídic urgent per resoldre la situació. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, s'ha negat a convocar la mesa i ha recordat que el ple és "el màxim òrgan decisori del Parlament".

A més, ha subratllat que la nota dels lletrats ha arribat amb el ple ja iniciat i, per tant, ha interpretat que no és necessària cap reunió de la mesa. Tant Santi Rodríguez (PP) –un grup que no està present a la mesa– com José María Espejo-Saavedra (C's) i David Pérez (PSC) –aquests dos últims sí que formen part de l'òrgan– han reiterat la petició a la presidenta del Parlament.

Però aquest no ha estat l'únic intent de l'oposició de parar el ple. El diputat Santi Rodríguez, la portaveu socialista, Eva Granados, i el portaveu de C's, Carlos Carrizosa, han sol·licitat la junta de portaveus, que el reglament obliga a convocar si se sol·licita.

Tot i això, Marta Rovira, portaveu de Junts pel Sí, ha al·legat que un cop començades les votacions no es poden parar, segons el reglament. Forcadell ha donat la raó a Junts pel Sí i no ha parat la votació, però s'ha compromès a celebrar la Junta de Portaveus després de la votació dels pressupostos.

L'oposició avisa que es desobeirà una prohibició expressa del TC

El portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha criticat que Junts pel Sí carregui contra els lletrats de la cambra quan aquests l’avisen del que, ha dit, ja saben: que la disposició addicional 31 dels pressupostos és inconstitucional. El dirigent de Ciutadans ha apuntat que la mesa i el Govern poden "creuar el Rubicó" i incórrer "avui en responsabilitats" perquè s’aprovarà una llei de pressupostos que "vulnera la prohibició expressa" del TC.

Després de la intervenció de Carrizosa, el portaveu adjunt del PP, Santi Rodríguez, ha demanat la paraula per fer una defensa dels lletrats del Parlament i ha carregat contra l'actitud de Junts pel Sí i la CUP per desoir la sentència del Tribunal Constitucional.

Al seu torn, el líder socialista, Miquel Iceta, ha defensat la necessitat de la reunió de la mesa i un informe jurídic exhaustiu dels lletrats en relació amb les esmenes que contenen el referèndum. "Tots sabem el que estem a punt de fer", ha assegurat, i ha avist que s'inclourà una consulta als pressupostos de la Generalitat, quan no té competències per fer-ho.

stats