Política 28/06/2017

El Parlament acorda començar a tramitar la llei per crear la comarca del Lluçanès

Dos anys més tard, la llei que ha de servir per crear aquest àmbit comarcal entra a la cambra catalana amb el suport de Junts pel Sí, la CUP i Catalunya Sí que es Pot

Mireia Esteve
2 min
El ple del Parlament durant la votació del debat a la totalitat de la llei de creació del Lluçanès

BarcelonaDos anys després de la consulta sobre la creació de la comarca del Lluçanès –que va obtenir un 70% dels vots favorables–, aquest dimecres la llei que ho ha de permetre ha superat el primer tràmit parlamentari. Junts pel Sí, la CUP i Catalunya Sí que es Pot han votat a favor que la cambra catalana comenci a tramitar la llei en el ple d'aquesta tarda. D'aquesta manera, el Parlament ha rebutjat les esmenes a la totalitat que havien presentat PSC, PP i Ciutadans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i la victòria en vots favorables de crear la comarca –que estaria formada per uns 8.000 habitants–, 5 dels 13 municipis que haurien de formar part del nou àmbit comarcal hi van votar en contra. Una xifra que ha dificultat la gestió del resultat de la consulta del juliol de 2015. Per això, la diputada de Junts pel Sí, Adriana Delgado, ha defensat que la normativa que havia de regular la creació de la comarca es fes a través del "procediment parlamentari de ponència conjunta" per tal de gestionar els resultats de la "millor manera". Delgado ha admès que el procés és "més lent, però aporta més debat". Per al diputat del PP Alberto Villagrasa, però, "en els mateixos municipis no hi ha consens", cosa que evidencia que aquest no és "l'escenari idoni per crear la comarca".

El debat al Parlament arriba poques setmanes després que el departament de Governació fes una proposta de crear un consell d'alcaldes com a pas previ per a la creació de la comarca i com un pla pilot perquè els tretze municipis comencin a treballar en més serveis mancomunats. El fet que la llei entri al Parlament abans que es vegin els resultats del pla pilot és un dels punts que ha generat discrepàncies en el territori, però també entre els grups parlamentaris.

Precisament, la diputada socialista Eva Martínez ha explicat que no troba "cap sentit" que es presentin les dues coses a la vegada, i considera que el fet que la llei entri a debatre's al Parlament és només "un tràmit de cara a la galeria", perquè no hi haurà temps "d'aprovar-la abans que no s'acabi la legislatura". Una idea que també ha defensat el diputat de Ciutadans, Joan Garcia, que ha assegurat que la "llei acabarà aparcada en un calaix".

Des de Catalunya Sí que es Pot i la CUP, però, s'han mostrat favorables que la llei es comenci a treballar en seu parlamentària perquè és una manera de "no obstaculitzar el debat", ha afirmat la diputada de CSQP Marta Ribas. De fet, la mateixa Ribas ha admès que hi ha "opinions divergents" sobre com gestionar la creació d'aquesta comarca, però creu que l'espai parlamentari és un bon escenari per debatre-les i perquè els representants del territori també s'hi puguin expressar. La diputada de la CUP, Gabriela Serra, s'ha expressat en els mateixos termes, tot i que també ha criticat la "demora" en la tramitació de la llei des de la consulta del 2015 i ha retret al Govern la "falta de transparència i informació confusa" en aquest procés.

stats