Política 20/06/2017

PSC i Cs justifiquen la decisió del TSJC: "Si el Govern se salta les lleis és normal que els tribunals actuïn"

CSQP critica la judicialització del Procés i diu que no es poden "prejutjar" les intencions

Mireia Esteve / Núria Orriols
2 min
Eva Granados, diputada del PSC

BarcelonaSetmanes després que la fiscalia presentés una querella contra la consellera Meritxell Borràs i el seu llavors número dos Francesc Esteve, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha admès a tràmit la denúncia. La notícia ha arribat minuts després de la una del migdia, quan els grups polítics al Parlament estaven en roda de premsa al Parlament per valorar l'actualitat política. El PSC ha estat contundent: "Si el Govern ha decidit saltar-se les lleis, és normal que els tribunals actuïn". La portaveu socialista, Eva Granados, ha demanat "respecte" per les decisions judicials i que Generalitat i Moncloa es posin d'acord per "parar la deriva" del Procés i la judicialització.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer a reaccionar ha estat el portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, que ha assegurat que els conflictes polítics no es poden resoldre per la via judicial. Els comuns, juntament amb Junts pel Sí i la CUP, ja s'han manifestat reiteradament en contra de la judicialització del Procés, la darrera vegada el 12 de juny, quan va anar a declarar el secretari tercer de la mesa del Parlament, Joan Josep Nuet, al TSJC per haver permès la votació sobre la resolució de referèndum.

Per a Coscubiela, no hi ha delicte en el cas de Borràs perquè no es poden "prejutjar" les "intencions", i ha assegurat que les urnes seran per al referèndum i per tant cal prohibir-ne la compra.

Per Ciutadans, la decisió del TSJC és normal perquè "quan hi ha polítics que es creuen que estan per sobre de les lleis, la justícia actua", ha explicat a l'ARA el portaveu adjunt de la formació al Parlament, Fernando De Páramo. De fet, considera que són els que se salten les lleis els que "polititzen la justícia perquè l'obliguen a actuar".

Borràs i Esteve estan acusats de prevaricació, desobediència i malversació de fons públics –que inclou presó– per haver impulsat la licitació de la compra d'urnes. Des del Govern insisteixen a recordar que la Generalitat té competències per comprar urnes, tal com en tenen altres comunitats autònomes –com Andalusia–. A més, en el cas de Borràs i Esteve encara no s'ha produït cap despesa, sinó que de moment només és una previsió: el departament de Governació ha impulsat un acord marc per triar les empreses que en un futur poden fabricar les urnes, no les ha comprat.

El departament que dirigeix Meritxell Borràs manté que les urnes es poden fer servir per a tot tipus de processos electorals, i no concreta si són per al referèndum, tal com manté la fiscalia.

stats