Política 23/08/2016

El PP no apartarà els imputats fins a tres mesos després de formar govern

Rajoy torna a fer córrer el rellotge... Ara per trucar a Sánchez. No intentarà parlar-hi fins que l'acord amb C's estigui gairebé enllestit

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
Tercer dia de reunió entre els equips negociadors de PP i C's al Congrés per tancar un acord d'investidura. EFE

MadridSeparar "immediatament" qualsevol càrrec públic imputat formalment per delictes de corrupció política fins a la resolució completa del procediment judicial. Que "els diputats per corrupció política no s'asseguin al govern ni als escons si Ciutadans està en una negociació". Va ser la primera condició que va posar el líder de Ciutadans, Albert Rivera, per seure a negociar el 'sí' a la investidura del líder del PP, Mariano Rajoy, no fa ni dues setmanes. Una mesura que havia d'entrar en vigor ja en el moment que s'asseguessin a parlar, segons el president del partit taronja. Però quatre dies després de l'inici formal de les reunions dels equips negociadors el més calent és a l'aigüera, i tant PP com Ciutadans envien missatges contradictoris sobre aquest tema.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els populars asseguren que aquesta mesura no pot entrar en vigor fins que no hi hagi govern, i que l'acord estableix que no tenen cap obligació d'expulsar els imputats fins al cap de tres mesos. Els de Rivera, en canvi, insisteixen que el pacte ja està en vigor. Bé, els dirigents de C's no es posen d'acord ni en aquest tema. Mentre el secretari de comunicació, el diputat català Fernando de Páramo, assegurava tant dilluns com aquest dimarts que ja s'hauria de complir, el secretari general del grup parlamentari dels liberals i membre de l'equip negociador, Miguel Gutiérrez, incloïa ahir matisos i assegurava que encara s'han de definir les condicions.

La primera, que només sigui vinculant per als càrrecs a nivell estatal i no autonòmics. Què hi guanyaria el PP amb això? El primer a salvar-se seria el president de la Diputació d'Ourense, que continua al càrrec tot i estar imputat per suborn després d'haver ofert una feina a canvi de sexe. "Cal referir-se al document, llegir-se'l, i allà es veu clarament la data concreta en què es pot produir el que vostè m'està comentant", ha respost el secretari d'organització, Fernando Martínez-Maíllo, als periodistes quan se li ha preguntat sobre la data en què hauria d'entrar en vigor aquesta norma. En el document especifica que és al cap de tres mesos.

Què vol dir corrupció política?

L'altre front del PP arriba des del País Valencià, i no és Rita Barberá. El diputat del PP per Castelló Óscar Clavell ha estat processat per prevaricació i malversació durant la seva etapa com a alcalde de la Vall d'Uixó. Ciutadans està recopilant informació per decidir si demana la seva dimissió. La mare dels ous torna a ser què consideren un delicte de corrupció política. "No és el mateix ficar la pota que posar la mà a la caixa", ha assenyalat el vicesecretari general de C's, José Manuel Villegas, un cop ha acabat la reunió dels equips negociadors aquest dimarts al Congrés. Està previst que aquesta tarda segueixin treballant de forma telemàtica.

Amb tot, Villegas ha insistit que el pacte anticorrupció ha de ser aplicable "des del moment de la firma". Maíllo, en canvi, ha assegurat que el cas de Clavell no és de corrupció política, sinó de prevaricació, i que només dimitirà en cas que s'obri judici oral.

Filar prim en aquest tema és molt important per als populars. Aquest trimestre és vital per al PP. L'inici de curs es preveu calent pel que fa a judicis de casos que persegueixen Génova i que podrien acabar amb la líder valenciana, Rita Barberá, imputada finalment per corrupció. Sobre la taula hi haurà tant el cas Gürtel com el cas Bárcenas i la fi de la investigació de l'operació Púnica.

Rebaixa de les exigències sobre el contracte únic

Les negociacions entre PP i C's continuen per tercer dia amb el bloc social sobre la taula, després de topar amb l'escull de l'exigència dels de Rivera pel contracte únic i els impostos que paguen els autònoms. De Páramo ha advertit els populars que "posen en perill" les negociacions i l'acord d'investidura amb el seu posicionament i ha criticat que el PSOE "estigui absent" en un moment "tan important". Villegas ha anat més enllà i ha advertit que ells no han posat línies vermelles, però ha advertit que no pot arribar a acords incompatibles sobre el tema.

Mentre que els populars són optimistes i han assenyalat que ja han arribat a 50 acords fins ara, C's subratlla cinc discrepàncies importants: el contracte únic –tot i rebaixar ja les exigències i demanar de trobar un punt intermedi per acabar amb la dualitat del mercat laboral–, els autònoms, recuperar els 2.800 milions de l'amnistia fiscal, els esculls en matèria d'anticorrupció i l'augment dels permisos de paternitat i maternitat. Sí que hi ha acord a no augmentar l'IRPF i rebaixar-lo a llarg termini –s'ha d'especificar quan.

Rajoy dóna allargs a la trucada a Sánchez

Justament des de divendres passat que Rajoy té pendent trucar al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. Llavors la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, va assegurar que la trucada seria "imminent", però fonts populars assenyalen ara que el líder del PP estaria esperant que l'acord amb C's estigués a punt de tancar-se. Génova té cada cop més coll avall que Rajoy fracassarà la setmana que ve.

El PP és optimista sobre el pacte amb el partit taronja. Per a Maíllo, no hi ha "cap punt que impedeixi arribar a un acord", i assegura que els dos partits estan sent "generosos". Els punts més espinosos es deixaran per al final, de cara a dijous i divendres, i no descarten que, si no s'arriba a un punt de consens, en quedin fora.

Albiol crida els 'barons' socialistes a enfrontar-se a Sánchez

També ha parlat del bloqueig de la investidura el líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, que ha fet una crida als 'barons' socialistes a rebel·lar-se contra el "Doctor No", en al·lusió al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i demanar en un comitè federal que es replantegi el seu 'no' a Mariano Rajoy.

"Demanaria a González, Zapatero i Rubalcaba, així com als 'barons' territorials, que facin aquest esforç de portar aquest debat als òrgans de direcció del PSOE, perquè és l'única manera de treure a Sánchez l'argument que tot el partit va a l'una", ha argumentat en una visita a les Festes de Sants.

stats