Política 18/05/2016

Otegi, sobre l'atemptat a Hipercor: "Això mai hauria d'haver passat. Faig meu el dolor de les víctimes"

El líder de l'esquerra abertzale veu "imparable" el procés català i es proposa d'estendre'l al País Basc

Laia Vicens
3 min

BarcelonaEl secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi, ha assegurat que l'atemptat d'ETA a Hipercor, l'any 1987, "mai hauria d'haver passat". En un acte a la fàbrica Fabra i Coats, prop de la Meridiana, Otegi ha assegurat que comparteix " des de la responsabilitat i l'anàlisi polític" el dolor de les víctimes. "Faig meu el dolor de les víctimes d'aquest barri i de Catalunya", ha dit. En relació a les víctimes, el líder abertzale ha afirmat que l'esquerra independentista no defugirà les seves "responsabilitats" i afrontarà una etapa de parlar "amb elles" més que "d'elles".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En l'acte han intervingut David Fernàndez i Gabriela Serra (CUP), Joan Tardà (ERC), els advocats Gemma Calvet i August Gil Matamala, Lluís Llach (Junts pel Sí) i Jordi Armadans de Fundació per la Pau.

En una roda de premsa al Parlament, Otegi no ha amagat que sent una "enveja sana" per la "bona salut" del procés català, que vol traslladar al País Basc. En concret, el líder de l'esquerra abertzale ha dit que els bascos i les basques tenen "molt a aprendre" del procés català, que ha dit que és "imparable".

En concret, vol importar a Euskadi dos aspectes: el fet de basar l'agenda política a la mobilització de la societat civil i l'evidència que "no es pot democratitzar l'estat espanyol". "Sentim el procés català com un procés propi, és la nostra lluita i el nostre anhel", ha afirmat.

Ho ha dit en una roda de premsa al Parlament, després de la reunió en una "absoluta normalitat" que ha mantingut amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, membres de la comissió d'Exteriors (de tots els grups excepte PP, PSC i Ciutadans) i els grups parlamentaris de Junts pel Sí i la CUP.

Otegi arriba al Parlament per reunir-se amb Forcadell, JxSí i la CUP

A més, ha assegurat que li agradaria que el PNB s'expressés desacomplexadament en termes independentistes i que "fos conscient que el futur no pot seguir descansant sobre les decisions del govern espanyol". Tot plegat, ha dit, per aconseguir que "en temps raonables" el País Basc visqui "un procés similar" al català.

De fet, en la seva intervenció, Otegi ha reiterat en diverses ocasions el seu "agraïment" cap a la societat catalana, amb qui assegura que se sentia en "deute", tant personal -per la "solidaritat" que va rebre mentre estava a la presó- com "política", perquè els catalans "han posat en marxa un procés exemplar i pacífic" per recuperar sobiranies.

En aquest punt, ha explicat que la seva intenció també és plantejar la recuperació de tres sobiranies al País Basc: la social, per assegurar que la societat és igualitària; la nacional, en relació al procés independentista basc; i la política, per com "tancar una pàgina del passat que encara té serrells", en relació al desarmament d'ETA, les víctimes i els presos. Segons ha relatat, només recuperant aquesta triple sobirania es podrà garantir el procés de pau, que ara per ara es troba amb la paret de l'Estat, que "no té cap anhel per construir una societat democràtica".

Otegi ha volgut reivindicar que la seva aposta independentista és "per vies polítiques i democràtiques" i que no té marxa enrere, i s'ha mostrat "orgullós" que l'esquerra abertzale hagi fet aquesta "transició" estratègica.

Acusa PP i Ciutadans de "crispar l'ambient"

El líder de l'esquerra abertzale s'ha referit a la gran expectació mediàtica i política per la presència al Parlament, que ha crispat la sessió de control, així com al fet que el PP i Ciutadans s'hagin reunit amb les associacions de les víctimes del terrorisme. Otegi ha volgut treure ferro de la polèmica i ha dit que "la gran majoria del Parlament" l'ha rebut i ha parlat amb ell. "Tinc la sospita que quan veuen que fem aquestes propostes és millor crispar l'ambient", ha afirmat en relació al PP i Ciutadans.

Sobre les víctimes, Otegi ha dit que l'esquerra independentista "assumirà les seves responsabilitats" i ha explicat que el millor és "parlar amb ells i menys d'ells". En aquest punt, ha dit que els abertzales tenen una "agenda privada" per afrontar aquestes temes "delicats" lluny dels focus mediàtics.

stats