Política 18/02/2017

Errejón serà el pròxim candidat de Podem a la Comunitat de Madrid

El ja exportaveu al Congrés del partit evita confirmar oficialment la candidatura però Iglesias reafirma l'opció

Júlia Manresa
4 min
Íñigo Errejón conversa amb Diego Cañamero

MadridFinalment Podem ha canviat cromos. Des d'avui Íñigo Errejón ja no és portaveu de Podem al Congrés i serà el candidat a les eleccions per a la presidència de la Comunitat de Madrid el 2019. L'arraconament del ja ex número dos del partit s'ha fet oficial aquest dissabte en la primera reunió del renovat consell ciutadà. Irene Montero, fins ara cap de gabinet del reforçat líder, Pablo Iglesias, serà el relleu d'Errejón, com ha confirmat el mateix Iglesias durant el seu discurs. A l'entrada de la reunió, Errejón ha dit que "accepta els canvis de responsabilitats" al partit i a més de desitjar sort a Montero ha assegurat que li "sembla normal obrir-se a una nova fase", deixant entreveure que ha acceptat l'oferta que li havia fet Iglesias abans de Vistalegre II.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la sortida de la trobada, Errejón s'ha esforçat a esquivar confirmar la candidatura i recordar que primer ha de passar unes primàries en què els inscrits han de ser els encarregats de decidir-ho. En cap moment, però, ho ha desmentit, i ha fet seu el discurs que, d'ara en endavant, el més important per a Podem és guanyar en les eleccions autonòmiques del 2019. A més, tot seguit Ramón Espinar, actual secretari general del partit a la comunitat de Madrid, ha assegurat que "hi ha hagut converses en què Errejón ha manifestat la seva ambició de ser president de la comunitat". Alhora, Espinar està disposat a fer un pas al costat "per la unitat del partit" i ha defensat Errejón com un bon candidat per al càrrec.

Durant la campanya prèvia, Iglesias va explicar que havia suggerit a Errejón que presentés candidatura tant a la Comunitat de Madrid com a l'Ajuntament. Aleshores, Errejón va respondre que "l'assemblea ciutadana no és un intercanvi de cromos i encara menys un intercanvi de cromos que no són nostres". "L'Ajuntament a Madrid no és una parada a boxs per posar-hi ningú". Finalment, però, Errejón ha acceptat la proposta d'Iglesias.

Com queda la nova executiva?

La nova executiva, anomenada 'consell de coordinació', ha estat aprovada per 76 vots a favor i 2 abstencions. A la pràctica, Errejón es quedarà només amb el 20% de l'executiva del partit, ja que els anomenats 'errejonistes' ocuparan 3 de les 15 cadires. El nucli dur d'Iglesias mantindrà la seva posició majoritària en l'òrgan de direcció del partit, format per 14 secretaries. També eliminarà la secretaria de política, que dirigia fins ara Errejón, el qual, a més, passarà a ser responsable d'anàlisi estratègica i canvi polític.

D'aquesta manera, el consell de coordinació passa a tenir Pablo Iglesias com a secretari general i Irene Montero com a secretària d'acció al Congrés, en substitució d'Errejón; Pablo Echenique renova com a responsable de l'organització i ara també ho serà de programa; Gloria Elizo entra com a secretària d'acció institucional; Errejón passa a ser secretari d'anàlisi estratègica i canvi polític; Noelia Vera serà la nova secretària de participació; Rafael Mayoral passa a ser secretari de societat civil i moviment popular, i Miguel Urbán, d'acció al Parlament Europeu. A banda, també hi ha secretaries per a Pablo Bustinduy, el segon 'errejonista', al capdavant de la secretaria internacional. La tercera partidària d'Errejón és Auxiliadora Honorato, secretària d'administracions públiques. Els altres noms de les secretaries són Pilar Garrido, Juan Manuel del Olmo i Meri Pita.

El "govern a l'ombra"

Aquest dissabte Podem també ha aprovat crear un nou òrgan intern que s'ha anomenat 'pensar govern', però que s'ha batejat com a 'govern a l'ombra', perquè s'entén com "un assaig general del pròxim govern" en què els seus membres es preparen per a les funcions que assumirien si arriben al govern de l'Estat. Aquesta és una pràctica típica a països com el Regne Unit però que encara és nova a Espanya. Aquesta mena de 'segona executiva' comptarà amb 24 integrants (entre els quals hi ha gairebé tota l'executiva i alguns dels noms coneguts que n'han quedat fora). Entre aquest reguitzell de membres hi ha Juan Carlos Monedero, Íñigo Errejón, Rafa Mayoral, Pablo Bustinduy i Miguel Urbán, però també Pilar Garrido, Carolina Bescansa i Beatriz Jimeno.

La jornada ha arrencat amb el discurs d'Iglesias, en què es queixava de la constant filtració dels moviments interns del partit. "Lamento que la discreció només l'hàgim sigut capaços de mantenir les últimes hores i espero que en el futur sabrem fins on l'hem de mantenir i que no ens assabentem de coses pels mitjans de comunicació", ha etzibat el líder de Podem. "Hem tingut un procés intern més intens del que hauríem desitjat, però hem demostrat que tenim una capacitat de diagnòstic i debat polític que ja voldrien tenir els partits que governen el nostre país", ha dit Pablo Iglesias en un discurs en què s'ha referit als reptes de Podem com a força política que ha de desbancar el Partit Popular del govern en les pròximes eleccions. Iglesias també s'ha referit a Catalunya, on ha assegurat que Podem ha d'aconseguir coordinar-se per ser la segona força autonòmica.

stats