Política 23/06/2017

El govern espanyol, "preocupat" pel viratge del PSOE, tem un trencament del consens constitucional

El PP sent campanes de "boda" entre Sánchez i Iglesias. Méndez de Vigo admet inquietud per la incorporació de la plurinacionalitat a l'ideari socialista

Dani Sánchez Ugart
2 min
El portaveu Méndez de Vigo

MadridEl govern espanyol tem una deriva del PSOE. Constatat el viratge a l'esquerra de Pedro Sánchez, palesat amb cops d'efecte com el canvi d'idea pel que fa a l'acord de lliure comerç amb el Canadà (CETA), el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha alertat aquest divendres que "no és moment de projectes revisionistes de la Constitució", com el que, temen, pot voler impulsar Sánchez, amb el neguit de la incorporació de la plurinacionalitat a l'ideari del partit com a teló de fons.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, des de Brussel·les, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha reafirmat el seu suport al CETA i ha criticat el rebuig del PSOE. "Seria molt difícil d'explicar l'oposició al CETA", ha afirmat Rajoy, que ha volgut treure ferro a l'abstenció que preveu fer el PSOE, perquè "l'important és que tiri endavant". Rajoy ha posat en valor "el país absolutament democràtic, liberal i d'estàndards com els nostres" que és Canadà per defensar aquest tractat de lliure comerç.

Al PP veuen un acostament evident entre el PSOE i Podem -"semblen una parella que està esperant una data de boda", deia avui el coordinador general popular, Fernando Martínez-Maíllo-, i per això l'executiu espanyol s'ha esforçat a deixar clar que "no hi ha una majoria constitucionalista alternativa" a la que sustenta avui l'executiu de Mariano Rajoy.

Un dels aspectes que més preocupa al govern espanyol d'aquesta deriva és la definició de plurinacionalitat que va fer el PSOE en el seu últim congrés, el cap de setmana passat. “Això no sabem que és, ni quines són les nacions, ni les seves competències, i per descomptat no és a la Constitució”, ha dit Méndez de Vigo.

De totes maneres, Rajoy ha assegurat que no té "cap dubte" que els socialistes defensaran "la unitat d'Espanya i la sobirania nacional". El president espanyol ha reiterat que és el "poble espanyol" qui decideix i no "només una part", i ha tornat a afirmar que el dret a l'autodeterminació "no apareix en la constitució espanyola ni en cap altra del món". Rajoy ha remarcat que els populars no comparteixen "la plurinacionalitat" de la que parlen els socialistes, sinó que aposten per les "nacionalitats" que estan expressades en la constitució.

stats