Política 16/06/2017

El govern espanyol avisa que el Congrés decidirà el format de la compareixença de Puigdemont

L'executiu de l'Estat celebra "la rectificació" que ha fet el president de la Generalitat i li demana que expliqui "la via unilateral" que vol tirar endavant

Agències
2 min
El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo

BarcelonaLa carta de Carles Puigdemont a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, en què proposa exposar el referèndum a la cambra baixa, ja ha obtingut resposta del govern espanyol. En un comunicat, l'executiu celebra "la rectificació a la negativa inicial" del president de la Generalitat, però l'adverteix que no pot "condicionar cap format parlamentari" de la seva compareixença ni tampoc "posar obstacles" perquè es voti.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'executiu espanyol subratlla que les votacions són, precisament, la manera a través de la qual "els legítims representants de la sobirania nacional" expressen la seva posició política sobre els assumptes que afecten al conjunt de l'Estat. En la carta, el govern espanyol recorda que Puigdemont ha proposat d'anar al Congrés després d'haver anunciat la data i la pregunta del referèndum, un fet que considera un "error".

Per això, l'executiu de Mariano Rajoy insisteix que Puigdemont ha d'explicar al Congrés "la via unilateral que ha triat", a més del contingut de la llei de transitorietat "en la qual estan treballant" i totes les "decisions que pensa adoptar si l'Estat no s'avé a complir les seves exigències".

El portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, va ser l'encarregat de posar veu a la postura que el govern espanyol va expressar en un comunicat. En declaracions als passadissos del Congrés, Méndez de Vigo ha destacat que "és bo" que Puigdemont vagi al Congrés a donar explicacions de les seves intencions. Això sí, ha advertit que serà el mateix Congrés el que estableixi el procediment d'aquesta compareixença.

Fonts de la Presidència del Congrés han assegurat a l'agència Efe que, de moment, no han tingut accés al contingut de la missiva que ha enviat Puigdemont i que, per tant, no pot anticipar en quin format podria celebrar-se aquest debat. Les mateixes fonts han indicat que, en funció de com sigui la proposta del president català, potser calgui sol·licitar un informe jurídic als lletrats perquè estudien l'encaix reglamentari d'aquesta compareixença que, en principi, no està està prevista en les normes internes de la cambra.

En la mateixa línia, el líder de Cs, Albert Rivera, ha assegurat que el seu grup està disposat a "debatre i votar" i insta els polítics "separatistes" a acceptar el "resultat de la democràcia". S'ha expressat a través de Twitter:

stats