Política 21/03/2017

Podem Catalunya cedeix i s'afegirà al partit de confluència amb Ada Colau

En les últimes hores s'ha multiplicat la pressió a Fachin des de Madrid. Al final, els inscrits del partit lila hauran d'ensenyar el DNI

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Pablo Iglesias i Albano Dante Fachin durant  un acte a Sant Feliu de Llobregat.

MadridCanvi de timó d'última hora en les negociacions per a la confluència d'esquerres després de la topada d'Ada Colau amb Podem Catalunya. El partit liderat per Albano Dante Fachin ha arribat a un acord per sumar amb els comuns després que un 7% dels inscrits del partit rebutgessin les condicions imposades per la confluència liderada per Xavier Domènech, així com també ICV, EUiA i Equo. Segons han avançat primer fonts dels comuns i de Podem a nivell estatal, i després de Podem Catalunya, els dos partits han segellat aquesta tarda a Barcelona un acord per poder tirar endavant la confluència d'esquerres, que està previst que es presenti d'aquí tres setmanes. En les últimes hores s'ha intensificat tota la pressió sobre Fachin, tant des de Madrid com des dels comuns perquè el procés no fracassés. La portaveu de Podem al Congrés, Irene Montero, ha dit en roda de premsa ja aquest matí que era molt "optimista", però sempre des del respecte a l'autonomia dels diferents actors. Fonts de l'equip d'Iglesias han assegurat llavors que l'acord era qüestió d'hores.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El secretari general de Podem ha maniobrat a marxes forçades perquè l'aliança amb Colau a Catalunya no naufragués. El principal escull era la validació dels 52.000 inscrits de Podem Catalunya. Finalment, Fachin ha hagut de cedir i els militants del partit lila hauran de validar el DNI en un lloc físic o bé a través d'internet per poder votar, tal com reclamava Colau, per evitar casos de frau i garantir que una persona era un vot. L'opció 'online' era un punt intermedi en la negociació que havia proposat EUiA per desencallar el xoc entre les dues forces.

Iglesias no ha tardat a agrair la "generositat" a Podem Catalunya via Twitter:

Durant la setmana passada Domènech ja havia cedit a presentar una llista amb 25 candidats (24 més el cap de llista) per a les primàries de la direcció i deixar fins a vuit places lliures per a Podem Catalunya, és a dir, reservades per a l'equip de Fachin –sempre que no es presenti cap altre candidat–. A més, el codi ètic ja està tancat des de fa dies.

stats