Política 08/02/2016

Mas avisa la CUP que l'acord d'investidura l'obliga a aprovar els pressupostos

L'expresident de la Generalitat creu que Rajoy no serà president i preveu ajudar a internacionalitzar el procés amb "accions puntuals" similars a una "diplomàcia paral·lela"

G.pruna
3 min
Artur Mas, durant la compareixença al Palau de la Generalitat / PERE VIRGILI

BarcelonaGairebé un mes després de fer un pas al costat, l'expresident de la Generalitat Artur Mas ha parlat aquest dilluns per explicar en primera persona com va viure els dies previs a la seva renúncia i fer alguns avisos a la CUP, als quals ha recordat que l'acord amb JxSí els obliga ha donar estabilitat al Govern i aprovar els pressuposts. En una entrevista a 'El món a RAC1' ha explicat que el primer punt del document de l'acord per la investidura de Puigdemont avisa l'esquerra independentista que "no pot trencar amb l'estabilitat parlamentària al costat de partits que van contra el procés", un compromís d'estabilitat que passa, ha dit, també per aprovar els pressupostos del 2016. "Esclar que sí. Si el Govern ha de tenir garantida l'estabilitat, vol dir que no pot perdre votacions".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de la seva renúncia, Mas ha dit sentir-se "en part" alliberat i ha opinat que el país s'ha "destensat una mica" sense el seu "lideratge tan fort". L'expresident ha rememorat els seus últims dies com a president i ha explicat que abans de les eleccions espanyoles del 20 de desembre ell ja contemplava la possibilitat de deixar la presidència, així ho havia deixat per escrit i comentat amb dues persones de la seva confiança.

Un paper dins la diplomàcia catalana mentre està "a la reserva"

Després de subratllar diverses vegades que amb el pas al costat es va anul·lar també el seu compromís de tornar a presentar-se a unes eleccions –"jo estic a la reserva", ha afirmat, abans de dir que la seva intenció no és tornar-se a presentar, però que no ho pot descartar–, Mas ha explicat quin serà el seu paper a partir d'ara.

Després d'admetre que parla molt amb Carles Puigdemont i que la sintonia és total, ha apuntat que, a més de la seva oficina d'expresident, ja treballa amb l'actual Govern en definir el seu paper dins la diplomàcia catalana. Un rol, que ha dit, que no serà en primera línia, però que el podria dur a desenvolupar "accions puntuals" semblants a una "diplomàcia paral·lela" que consisteixin en determinats contactes internacionals per explicar el procés i ajudar que tiri endavant. Mas ha revelat també que podria tenir "una taula" a l'entorn de la Casa dels Canonges.

La nova CDC: sobiranista o independentista?

Com va detallar dissabte, l'altra gran feina que tindrà a partir d'ara serà ajudar a la refundació de CDC i l'impuls d'una plataforma externa al partit que ajudi a eixamplar l’espai polític dels nacionalistes. Pel que fa al futur del partit, Mas ha opinat que cal posar-ho tot a debat –també el canvi de sigles– i prendre decisions pensant a "llarg termini". Preguntat sobre si el partit es definirà com a sobiranista o independentista, ha apuntat que "el punt de trobada és el sobiranisme", ja que permet aglutinar els que estan a favor del dret a decidir i el volen exercir. "Hi pot haver gent que estigui a favor del dret a decidir i que consideri que no és el moment d'assolir un estat".

La causa pel 9-N

Gairebé quatre mesos després que el mateix Mas, Joana Ortega i Irene Rigau es desplacessin fins al Palau de la Justícia per declarar com a imputats arran de la jornada de participació del 9-N, la instrucció del cas sembla que porta novetats. A més de l’arribada de Jesús María Barrientos a la presidència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i la petició de la Fiscalia d’investigar l’exconseller de la Presidència i cap de files de Democràcia i Llibertat a Madrid, Francesc Homs, 'La Razón' apunta avui que la instrucció encara la recta final i que la interlocutòria del jutge instructor, Joan Manuel Abril, apreciarà indicis de delicte de desobediència per part d'Artur Mas i no descarta afegir-hi també un delicte de malversació de fons.

Artur Mas –que ha rememorat aquell dia com el millor del seu mandat– ha opinat que li semblaria "delirant i altament vergonyós que un estat acabi condemnant persones per haver posat les urnes i perquè la gent es pugui expressar".

"Rajoy no serà president"

Pel que fa a les negociacions a Madrid sobre la investidura del proper president del govern espanyol, Mas ha dit que no sap com acabarà, però sí que s'ha mostrat convençut que Mariano Rajoy no repetirà al capdavant de la Moncloa. "Jo crec que Rajoy no serà president", ha afirmat, i ha assegurat que el dirigent popular s'ha "guanyat a pols l'aïllament".

stats