CONFLICTE DIPLOMÀTIC
Política 01/03/2015

Rajoy replica a Tsipras: "No som responsables de la frustració creada per Syriza"

El president espanyol afirma que "l'única forma de resoldre els problemes és ser seriós, dir la veritat, no prometre el que saps que no pots complir perquè no depèn de tu i governar"

Efe
3 min
Mariano Rajoy, durant l'última convenció del PP / EFE

SevillaEl cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, ha advertit aquest diumenge, a Sevilla, que el govern estatal no és responsable de la "frustració que ha generat l'esquerra radical grega que va prometre als grecs allò que sabien que no podien complir, com ha quedat demostrat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquestes han estat les paraules de Rajoy un dia després que el primer ministre grec, Alexis Tsipras, acusés Espanya i Portugal d'intentar portar Grècia "a l'abisme" per "evitar un risc polític intern" i digués que les forces conservadores europees han buscat "minar" cada pas de l'acord entre Grècia i la UE per evitar que l'exemple grec creés escola en aquests dos països.

"Buscar un enemic fora és un truc que ja hem vist moltes vegades al llarg de la història però no resol els problemes, només els agreuja, i l'única forma de resoldre els problemes és ser seriós, dir la veritat, no prometre el que saps que no pots complir perquè no depèn de tu i governar", ha afegit Rajoy.

A Sevilla, en un acte de precampanya del PP, el president del govern estatal també ha assenyalat que Espanya ha estat i seguirà sent solidària amb Grècia, "com la resta dels països de la UE", però també vol que el país hel·lè compleixi amb els compromisos, com ha fet Espanya. "Sense complir obligacions i compromisos és impossible construir cap projecte polític, i per tant la UE", ha assenyalat.

Rajoy ha volgut començar la seva intervenció en el míting de Sevilla parlant d'aquesta polèmica amb el govern de Tsipras, ja que, segons ha dit, "el que passi a Grècia influeix molt a Espanya" i també a Andalusia. Ha recordat que Espanya està en un "gran projecte que es diu Europa" i que pren moltes de les decisions que afecten la vida diària de les persones.

Ha lamentat que "el partit de l'esquerra radical" grega hagi decidit que "la culpa dels problemes de Grècia" la tinguin els governs de Portugal i d'Espanya, i ha insistit que Espanya, com la resta dels països de la UE, "ha estat i seguirà sent sempre solidària amb el poble grec". "Parlem de més de 26.000 milions entre préstecs i avals en moments d'extrema dificultat econòmica", ha afegit el president espanyol, que ha assenyalat que Espanya és solidària perquè creu en una Europa solidària i està sempre disposada a ajudar "tots aquells que formen el projecte comú de la UE".

Això sí, ha advertit que espera que "tots compleixin", com va fer Espanya, amb les obligacions i compromisos adquirits perquè, si no, és "impossible" aconseguir cap projecte polític, inclosa la mateixa Unió Europea.

Rajoy ha afegit que vol que "li vagi bé al poble grec" i que superi la "difícil situació" per la qual encara passa, una cosa que està convençut que és possible "si s'actua amb seny i sentit comú".

A més, davant les acusacions de Tsipras dirigides directament a Espanya i Portugal, Rajoy ha recordat que totes les decisions que es prenen a la UE en aquests assumptes es decideixen "per unanimitat," i els governs espanyol i portuguès "van votar el mateix que la resta de països de la UE".

"Tothom promet. A Grècia i també aquí, tothom promet, però una cosa és predicar i una altra donar blat, una cosa prometre i criticar el govern i una altra agafar un govern a la ruïna, a la vora de la fallida i el rescat i tirar-lo endavant, això no és tan fàcil", ha dit el president espanyol.

stats