Política 28/03/2017

Forcadell es defensa: "He complert escrupolosament el reglament del Parlament"

La presidenta de la cambra respon a l'oposició, que l'acusa de no ser imparcial en la moderació dels debats

Núria Orriols
4 min
L'oposició es queixa a la mesa del Parlament pel paper de Forcadell en el ple dels pressupostos

BarcelonaEl darrer ple al Parlament que va permetre la inclusió del referèndum als pressupostos porta cua. Els grups de l'oposició creuen que la presidenta, Carme Forcadell, no va actuar de manera "imparcial" perquè no va fer cas de les seves peticions. PSC, Ciutadans, el PP i Catalunya Sí que es Pot van demanar en nombroses ocasions aturar el ple arran de la nota dels lletrats que avisava sobre la inconstitucionalitat d'aprovar les esmenes de la CUP i Junts pel Sí sobre el referèndum. Aquest dimarts, l'oposició ha fet notar la seva opinió a la mesa del Parlament i a la junta de portaveus i han demanat que s'actuï amb "objectivitat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Carme Forcadell ha contestat a les crítiques en el si de la reunió de la mesa del Parlament però també s'ha expressat públicament. En declaracions als periodistes, ha assegurat que va actuar "escrupolosament d'acord amb el reglament" i que no hi ha cap informe dels lletrats que digui que no s'ha actuat amb "equanimitat".

A més, ha instat els grups parlamentaris a comprovar "empíricament" com han tingut un temps d'intervenció similar en les sessions plenàries. En relació al ple dels pressupostos, ha defensat que els partits van tenir l'oportunitat d'expressar les seves opinions i que fins i tot ho van poder fer els membres de la mesa del Parlament que ho van requerir.

D'altra banda, en una nota difosa als mitjans de comunicació, Forcadell empara les seves decisions en el reglament del Parlament. Assegura que la convocatòria de la mesa de la cambra correspon a la presidència i que la nota dels lletrats no era cap iniciativa parlamentària i que, per tant, no implicava un pronunciament de la mesa del Parlament.

Crònica d'un ple crispat pel referèndum

Les crítiques de PP, PSC i Ciutadans

L'oposició ha reclamat un "canvi" i més "imparcialitat" per part de Forcadell, i que la presidenta –i els membres de la mesa de Junts pel Sí– s'han defensat assegurant que havien actuat d'acord amb el reglament.

El PSC ha entregat un escrit a Forcadell, al qual s'han sumat el PP i Ciutadans, en què asseguren que hi ha una "manca d'observança del reglament i la vulneració" dels grups parlamentaris. L'oposició considera que la nota dels lletrats sobre els avisos del Constitucional era prou important perquè es parés el ple i es reunís la mesa del Parlament. "Hi ha un problema en la gestió del debat parlamentari", ha assegurat el portaveu dels socialistes, Eva Granados, tot afegint que no es respecten els drets dels grups minoritaris.

El PP, PSC i Ciutadans han volgut deixar per escrit la protesta dels socialistes sobre el transcurs del darrer plenari i reclamen, d'aquesta manera, una actuació basada en la "imparcialitat i l'objectivitat".

Ciutadans i Romeva

Al seu torn, el portaveu de C's, Fernando de Páramo, ha criticat Forcadell pel seu paper en el ple de pressupostos però també en la sessió de control al Govern. Per al diputat de Ciutadans, Forcadell li havia d'haver permès replicar –encara que no li toqués– les afirmacions del conseller d'Exteriors, Raül Romeva.

De Páramo va acusar Romeva de "tapar la corrupció" de Convergència i de "vendre's per la cadira". Visiblement molest, el conseller li va contestar que Ciutadans es deu sentir "més ben acompanyat per falangistes".

Així, ha criticat Forcadell perquè creu que fa de "presidenta de l'ANC i no de presidenta del Parlament".

Petició de Catalunya Sí que es Pot

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, també ha demanat, en el trasncurs de la junta de portaveus, que es reconsideri l'escrit final del text de la llei dels pressupostos, que ha inclòs la "doble via" que pretenia Junts pel Sí: el referèndum unilateral i el pactat.

Després que s'aprovés l'esmena de CSQP sobre la consultada acordada i també l'esmena de la CUP sobre el referèndum unilateral, Coscubiela va advertir que el contingut era "contradictori" i que calia harmonitzar el text. Com que finalment s'ha introduït una esmena darrere l'altra, el portaveu de CSQP s'ha queixat reclamant que només quedi la de referèndum pactat. La setmana passada, Coscubiela va sol·licitar que s'aturés la tramitació dels pressupostos fins que els serveis jurídics haguessin analitzat les conseqüències de donar llum verda al referèndum.

Més tard, en roda de premsa, la diputada del PP Esperanza Garcia ha carregat públicament contra Forcadell tot assegurant que la moderació de debat parlamentari "vulnera" els drets dels diputats. La popular també ha donat suport a la tesi de Coscubiela assegurant que en el ple es van aprovar dues esmenes contradictòries que s'han de corregir.

La CUP acusa l'oposició de fer "masclisme"

La CUP ha sortit en defensa de Carme Forcadell i carrega contra l’oposició per "infravalorar-la políticament". "Hi ha qui intenta menystenir [Forcadell] per ser una dona que no prové de la classe política dels de sempre, de fora dels cercles típics i més comuns i de les Terres de l’Ebre", ha assegurat la diputada Eulàlia Reguant, tot afegint que la presidenta té "criteri polític" per ella mateixa. "No necessita ningú que l’apuntali", ha asseverat.

"No ho permetrem, i seguirem combatent qualsevol actitud masclista i demanarem que s'acabin els escarnis a Carme Forcadell", ha afirmat.

stats