Política 28/03/2017

Homs desafia el Suprem i es presenta al Congrés a l'espera que Pastor rebi l'execució de la sentència

La presidenta de la cambra no li retirarà l'acta de diputat fins que no rebi l'ordre definitiva del tribunal

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Francesc Homs, en el moment de rebre la notificació de la sentència del Suprem al Congrés.

MadridFrancesc Homs està disposat a estar al Congrés fins a l'últim moment, quan finalment la presidenta de la cambra li retiri l'acta de diputat després de la sentència del Tribunal Suprem que l'inhabilita per a un any i un mes. El portaveu del PDECat a Madrid ha arribat aquest matí al Congrés envoltat de tot el seu equip –la resta de diputats de la formació–. Un funcionari del tribunal l'esperava per notificar-li finalment la sentència condemnatòria per l'organització del 9-N, que ha llegit també envoltat dels seus. El seu ànim és de continuar amb les tasques habituals a la capital espanyola fins que se li comuniqui que li retiren l'acta de diputat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La presidenta del Congrés, l'exministra Ana Pastor, ha informat a l'entrada de la reunió de la mesa de la cambra que, malgrat que ja han rebut la sentència, encara no tenen la interlocutòria d'execució i no procediran a efectuar la inhabilitació fins que el Suprem no els ho notifiqui. Els últims dies Pastor ha parlat amb Homs i li ha traslladat que estaven pendents d'aquesta ordre. "Encara no ha arribat. Hem de rebre la interlocutòria executòria. Estic a l'espera del que em digui el Suprem", s'ha limitat a assenyalar la presidenta del Congrés.

Homs va presentar al Suprem divendres una sol·licitud d'aclariment de la sentència, que el condemna a un any i un mes d'inhabilitació. Creu que hi ha "conceptes foscos" en el text i pregunta al tribunal si es podrà presentar a les eleccions europees. També ha presentat un recurs al Tribunal Constitucional (TC), l'última instància a la qual pot recórrer dins l'ordenament jurídic espanyol, en què demana la suspensió de la sentència.

L'exconseller de Presidència té clar que ni el Suprem ni el TC acceptaran les seves peticions i ha demanat al Congrés que li permeti fer almenys les seves funcions de diputat fins al final del dia i que no deixi el ple amb 349 vots, a l'espera que demà pugui prendre possessió del càrrec Feliu Guillaumes, el diputat del PDECat que entrarà a la cambra. "Que ningú em desposseeixi en aquest ple mentre no pugui prendre possessió el següent diputat", ha dit en declaracions als periodistes a l'entrada de la junta de portaveus. Per a Homs, la fotografia d'avui serà la de "promeses a la desesperada de Rajoy" des de Barcelona "mentre al Congrés a un el fan fora només per posar urnes".

Suport d'ERC, En Comú, Podem i el PNB

Homs ha rebut el suport tant d'ERC com d'En Comú, Podem i el PNB, que creuen que el Congrés mai hauria d'haver acceptat el suplicatori perquè es jutgés Homs al Suprem. El portaveu dels nacionalistes bascos, Aitor Esteban, ha aventurat que demà Homs ja serà inhabilitat, mentre que el líder dels comuns, Xavier Domènech, ha defensat que és una persona "escollida pel poble" i que ha estat condemnada per un "fet democràtic".

stats