Política 07/03/2017

El Govern encarrega a Junqueras negociar amb la CUP després del debat obert al consell executiu

Els consellers discrepen sobre què faran en un debat "serè" durant el consell executiu. Munté emplaça el sobiranisme a buscar la via "més eficaç i segura" per poder celebrar el referèndum i remarca que l'executiu català no es desviarà del compromís de fer-lo

Gerard Pruna
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras

BarcelonaEl debat obert entre Junts pel Sí i la CUP sobre què faran després del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries (CGE) sobre el referèndum s'ha traslladat aquest dimarts a la reunió del consell executiu. Igual que entre els dos grups parlamentaris, també entre els consellers hi ha divisió d'opinions sobre què cal fer ara amb la disposició addicional que fa referència al referèndum. Segons han explicat a l'ARA diverses fonts governamentals, sobre la taula de la sala Tàpies del Palau de la Generalitat s'hi han exposat tres opcions: mantenir intacta la disposició desobeint el Consell de Garanties, modificar-ne el redactat per evitar el dictamen, o directament suprimir-la.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Arran del debat s'han posat de manifest les diferents opinions entre els membres del Govern. Així, segons aquestes fonts, un conseller d'ERC ha fet una intervenció en què defensava mantenir la disposició addicional 31 intacta –tal com demana la CUP–, però de seguida altres consellers –tant d'ERC com del PDECat– han fet evident que aquesta no era la seva principal opció i que no se sentien còmodes amb la possibilitat de desobeir un organisme de la Generalitat –no de l'Estat com podria ser el Tribunal Constitucional– com el Consell de Garanties.

El debat, a diferència del que va passar en alguns instants de la negociació pressupostària, ha estat "serè" i "gens acalorat", segons relata un testimoni. Davant els diferents punt de vista, finalment s'ha optat per, tal com ha explicat més tard la consellera de la Presidència i portaveu, Neus Munté, encarregar al vicepresident, Oriol Junqueras, negociar amb la CUP i Catalunya Sí que es Pot (CSQP) com trobar l'eina "més eficaç i segura" per garantir la celebració del referèndum.

En la seva compareixença en roda de premsa, Munté ha remarcat que el referèndum és un objectiu "irrenunciable" de l'executiu català que no depèn de si es manté o no la disposició addicional. D'aquesta manera, la portaveu ha reblat l'argumentació de Junts pel Sí, que ha defensat cap al final que l'objectiu del referèndum no es pot encallar en una disposició. "El que políticament seria greu és que nosaltres ens desviéssim d'aquest compromís. No ens desviarem", ha avisat la portaveu.

Munté, com ja va fer el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, divendres, tan bon punt es va saber el dictamen, ha remarcat que cal llegir la decisió del tribunal "en la seva totalitat", i ha subratllat que les partides per al referèndum estan perfectament avalades. Per això, ha destacat que el compromís del Govern amb el referèndum és "clar, nítid, explícit i irrenunciable", fa que tots els instruments l'hagin de permetre i no hagin de córrer "cap mena de perill".

Reglament del Parlament

La consellera també s'ha referit a la polèmica oberta arran de la voluntat de Junts pel Sí de reformar el reglament del Parlament per permetre, entre altres aspectes, la desconnexió exprés. Després que aquest dimarts la mesa hagi admés a tràmit aquesta reforma, Munté s'ha limitat a dir que aquest és un debat que correspon als grups parlamentaris, però ha considerat "desaforades" les crítiques que ha suscitat.

stats