Política 24/06/2014

Gallardón: "L'aforament no beneficia el rei sinó la dignitat d'Espanya"

El ministre de Justícia defensa la decisió presa per protegir Joan Carles I després que hagi abdicat

Efe
3 min

MadridEl ministre espanyol de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, ha afirmat avui que l'aforament del fins ara monarca, Joan Carles I, "no és en el seu benefici" sinó "en benefici de la dignitat d'Espanya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la sessió de control al govern espanyol en el ple del Senat, el ministre ha dit que el seu objectiu és "evitar que ningú pugui intentar amb un propòsit de desprestigi de les institucions convertir determinades iniciatives de caràcter legislatiu en un instrument per fer mal a un país que ha acreditat aquests dies amb el procés de successió que és un estat de dret".

Gallardón ha respost així a una pregunta del senador d'IU Jesús Enrique Iglesias sobre si el govern estatal comparteix que es reconegui a Joan Carles de Borbó un aforament d'àmbit més ampli del que té el mateix president de l'executiu.

"La resposta a la seva pregunta és sí", ha assenyalat el ministre de Justícia, que ha afegit que el govern ha posat en marxa l'aforament del fins ara monarca "atesa la dignitat, la responsabilitat i el deute històric" que Espanya té amb ell.

Gallardón ha considerat que Joan Carles de Borbó –que conserva el tractament de rei però que no tindrà cap càrrec– ha de tenir un tracte semblant al que tenen "nombroses magistratures de l'Estat", i ha respost així mateix a la invocació a la transparència i proximitat que el senador d'IU ha fet en la seva pregunta.

"No seré jo qui dubti de la seva transparència, de la seva proximitat als electors, però sí que recordaré que vostè està aforat", li ha retret el ministre.

Gallardón ha criticat que el senador presenta l'aforament com un privilegi, quan "no ho és en absolut", ja que un aforat no queda fora de la jurisdicció sinó que està sotmès, com tots els ciutadans, al poder judicial, ha explicat.

"Per raó d'interès d'estat, no de defensa de la persona aforada, el que es busca és que siguin els òrgans més qualificats, amb més competència acreditada i si pot ser col·legiats, perquè un òrgan col·legiat té sempre més capacitat de resistir la pressió externa que un d'unipersonal, els que assumeixin aquesta responsabilitat", ha explicat.

Per Gallardón, Espanya té un "deute de gratitud" amb Joan Carles de Borbó, una persona "a la qual devem en bona part el sistema democràtic".

Després d'assegurar que entén els discursos de cada partit, el ministre ha demanat al senador que "no utilitzi el seu en contra de qui millor ha defensat i ha ensenyat a qui ho farà a partir d'ara [Felipe VI] a defensar les institucions democràtiques d'aquest país".

La comissió de justícia del Congrés dels Diputats ha aprovat avui la reforma legal per incloure entre els aforats Joan Carles i Sofia, a més de la reina Letícia i la princesa d'Astúries, per tal que només puguin ser enjudiciats pel Tribunal Suprem.

Amb els vots a favor del PP i l'abstenció del PSOE i CiU, la comissió ha aprovat dues esmenes presentades pel PP, UPN i Fòrum Astúries al projecte de llei orgànica complementària de la llei de racionalització del sector públic i altres mesures de reforma administrativa, per la qual es modifica la llei orgànica del poder judicial.

La mesa del Congrés ha acordat convocar un ple extraordinari per a dijous que ve, després d'un d'ordinari ja previst, per aprovar el projecte de llei que inclou aquests aforaments.

stats