ELECCIONS ESPANYOLES
Política 11/12/2015

Rufián respon a Arrufat que ERC "és la força amb millor posició" per defensar el procés a Madrid

El candidat republicà defensa la tasca feta per la CUP al Parlament, però afirma que ell encapçala la millor opció per plantar cara a C's

Roger Tugas
4 min
Rufián, Vidal i Capella, davant del TSJC / ACN

BarcelonaEl cap de llista d'ERC, Gabriel Rufián, ha replicat aquest divendres l'exdiputat de la CUP Quim Arrufat, que en una entrevista a l'ARA havia afirmat que, tot i que probablement no votarà el 20-D, si ho fes, ho faria per En Comú Podem, i només com a segona opció per ERC. El candidat republicà, de fet, havia demanat just abans el vot del l'electorat de la CUP en una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio' i, preguntat per l'opinió d'Arrufat, ha insistit durant un contacte informatiu davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que el seu partit és la millor opció per defensar la independència a Madrid. "Respecte absolut [a Arrufat], el que va fer al Parlament era increïble, eren tres i semblava que en fossin molt més", ha començat, tot i que ha afegit tot seguit que "ERC és la força amb millor posició per plantar a qui diu que el vot de la gent és un 'golpe', per plantar cara a la dreta que és C's i per tirar endavant la república que defensa Podem, ja que aquí [en referència a Catalunya] ja hi ha majoria".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, Rufián ha demanat que els dirigents de Podem, si el 20-D no guanyen, els "mirin als ulls" i els "diguin si cal seguir esperant a que el Congrés doni permís". L'estratègia d'ERC, de fet, passa per intentar ser primera força a Catalunya agrupant els vots de l'esquerra sobiranista, sumant l'electorat de la CUP –el partit del qual ara no es presenta– i el potencial d'En Comú Podem que votaria 'sí' a la independència –un terç del total, segons el CEO–.

El candidat republicà ho ha assegurat en un contacte en el qual presentava les propostes de la seva candidatura en justícia i contra la corrupció. "Ara mateix, Luis Bárcenas deu estar esquiant, Miguel Blesa deu estar passejant en un parc i Rodrigo Rato potser encara està estiuejant al seu iot, i Santiago Vidal –cap de llista d'ERC al Senat– aquí inhabilitat per independentista", ha lamentat, i ha criticat la "supeditació del poder polític a l'econòmic". Per això, ha cridat a "canviar-ho tot", que "qui la faci la pagui, amb un codi ètic d'austeritat, plans de transparència amb participació ciutadana, que no es pugui ocupar un càrrec a l'administració durant 10 anys...". Així mateix, la número tres de la llista, Ester Capella, ha lamentat que l'estat espanyol se situï en la franja baixa dels rànquings de transparència internacional i que el govern central impulsi només reformes per "posar-hi límits i per reduir la separació de poders".

Un màxim d'un any per procediments judicials per corrupció

Al seu torn, Santiago Vidal ha promès que tornarà a treballar a la seu del TSJC quan aquest sigui el Tribunal Suprem de la República catalana, les primeres sentències del qual seran "contra els que hagin posat la mà a la caixa". "Aquell que prometi que la corrupció no existirà a la República catalana, us enganya", ha admès, ja que ha existit des de fa segles, però ha afirmat que s'hi farà front amb eficiència. Així, per exemple, ha promès que, des de l'inici d'un procediment judicial en els casos de corrupció fins a l'inici del compliment de la pena –incloent el procediment d'apel·lació–, no durarà mai més d'un any i no es permetran indults, ni tan sols permisos "fins que hagin tornat fins l'últim euro". Si tot va ràpid, ha presagiat, "probablement el 2020 Millet (que ja ha confessat la culpabilitat) estarà a la presó i, si no ho ha República catalana, en poc temps estarà al carrer de nou".

Amb la independència, ha assegurat Vidal, els condemnats per corrupció hauran de complir les penes i es podrà gastar en justícia l'equivalent al que gasta Alemanya i això podrà fer augmentar el nombre de jutges d'uns 550 a 1.000, de 384 fiscals a 800 i de 608 secretaris judicials a 800, així com digitalitzar la justícia.

Tots els investigats i condemnats estan al carrer

Així, Vidal ha recomptat que el PP té 291 imputats, processats o condemnats per corrupció, el PSOE en té 67 i Unió 11 (6 dels quals condemnats per ell) i "tots estan al carrer", ja sigui perquè els procediments s'allarguen, perquè han estat indultats, perquè han rebut permisos o perquè han commutat la pena per una multa. Per què no ha citat els investigats de CDC? Preguntat per això, el candidat al Senat ha assegurat que aquest partit "té la seva motxilla, però al sector que intenta refundar-lo, com a molt, se'l pot acusar de mirar cap a un altre cantó, que està molt mal fet també". "Li dono un vot de confiança perquè sigui un partit veritablement net", ha afegit. Així mateix, tot i que Rufián havia afirmat que el PP no està habilitat per governar l'Estat pels casos de corrupció que l'esquitxen i per ser una "maquinària de poder i de col·locació de càrrecs, el reflex de la democràcia de l'estat espanyol", no ha opinat sobre els casos que planen sobre CDC, però ha apuntat que no es pot atacar el procés per aquest flanc perquè el PP, al seu torn, té la presidència de l'executiu central.

stats