Política 19/06/2014

"Felip VI ens salvarà, té un coeficient intel·lectual del 125": fervor monàrquic al centre de Madrid

Riuades de persones amb banderes espanyoles han omplert els carrers cèntrics de la capital espanyola en la proclamació del nou rei d'Espanya

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Fervor monàrquic als carrers de Madrid durant la proclamació de Felip VI com a nou rei d'Espanya / EFE

MadridMilers de persones amb banderes espanyoles han omplert els carrers cèntrics de Madrid aquest dijous per rebre amb gran fervor monàrquic el nou rei d'Espanya, Felip VI.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des de primera hora del matí, riuades de gent s'han congregat als carrers pels quals ha desfilat la comitiva reial. Els crits amb proclames com "visca el rei", "visca Espanya", "visca Felip VI" i "Espanya unida mai serà vençuda" han sigut una constant durant tota la jornada.

"El rei [Felip VI] és el millor ambaixador del món perquè es universitari, general de terra, mar i aire, sap conduir avions i helicòpters i té un coeficient intel·lectual del 125, per això salvarà Espanya", ha considerat Félix, de 84 anys anys i resident a Madrid. De fet, segons dades publicades per alguns mitjans, com '20 Minutos' o 'El Mundo', el coeficient és de 127.

Óscar Balbino, de 46 anys i de Santander, ha matinat molt per poder assistir a la proclamació de Felip VI. Avui, ha abandonat totes les seves obligacions per acompanyar el nou monarca, "el meu rei". A les 2.30 hores de la matinada ha agafat un bus des de la capital de Cantàbria que l'ha deixat al centre de Madrid, i a les 14.30 hores n'agafarà un altre de retorn a casa seva. Membre del COE (Companyia d'Operacions Especials) de l'exèrcit espanyol, s'ha vestit per l'ocasió amb una boina de llana del cos. "És un moment històric. Ara tenim dos reis, dos Papes i un president negre als Estats Units", ha destacat, alhora que ha subratllat que "la principal dificultat" que es trobarà el nou monarca és "el títol vuitè de merda de la Constitució", que recull les qüestions territorials.

Per la seva banda, la Reyes i la Raquel, de 18 anys les dues, eren a la Plaza de Oriente des de les 9.30 hores per saludar Felip VI. Les dues, amb la bandera espanyola pintada a la cara, han destacat que la proclamació del nou rei "és molt emocionant", perquè Joan Carles I els ha marcat la infància i Felip VI els marcarà l'edat adulta. També han volgut subratllar que si la gent vol un referèndum sobre monarquia o república, que recorrin a la Constitució.

Durant la desfilada reial pels carrers de Madrid, la comitiva ha passat per la Gran Via, just davant del Teatro Lope de Vega, on actualment s'està representant, amb gran èxit, el musical Rey León.

El musical 'El Rey León' es representa al Teatro Lope de Vega de Madrid des de fa mesos amb un gran èxit / AFP

Un ampli dispositiu policial i de seguretat s'ha desplegat pel centre de la capital espanyola per vetllar per una jornada monàrquica tranquil·la i sense aldarulls. Els agents han tancat la Plaza de Oriente per evitar aglomeracions, una mesura que ha aixecat un fort rebuig i que ha provocat moltes queixes entre els assistents.

En ser un dia festiu a Madrid, s'han pogut veure molts nens pels carrers.

stats