ELECCIONS 25-S
Política 26/09/2016

Feijóo manté l’hegemonia del PP a Galícia i és l’únic president amb majoria absoluta

En Marea confirma el ‘sorpasso’ als socialistes, que obtenen els pitjors resultats de la seva història

Laia Vicens
3 min
El president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha guanyat per tercera vegada consecutiva per majoria absoluta. Ha millorat dos punts el percentatge de vots i ha sumat uns 13.000 suports més que el 2012.

BarcelonaGalícia es va tenyir, un cop més, del blau del PP per reforçar el seu president, Alberto Núñez Feijóo, que manté els 41 escons que tenia i obté així la seva tercera majoria absoluta consecutiva. Una fita que va aconseguir el fundador del partit, Manuel Fraga, als 90. Una victòria amplíssima (ha millorat en dos punts el percentatge de vot, 47,5%, i ha sumat uns 13.000 vots més) que eixampla la figura política de Feijóo, l’únic president autonòmic amb majoria absoluta, però que també reforça el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, de cara a unes eventuals terceres eleccions.

Feijóo manté l’hegemonia del PP a Galícia i és l’únic president amb majoria absoluta

Les previsions també es van complir per a En Marea: la candidatura de l’esquerra alternativa formada per Podem, Anova (l’escissió del BNG liderada per Xosé Manuel Beiras) i Esquerda Unida ha avançat per poc el PSdeG, que s’enfonsa una mica més i perd quatre diputats. Els 14escons socialistes -han perdut gairebé 50.000 vots- són el seu pitjor resultat de la història i juntament amb la desfeta del PSE a Euskadi podrien fer trontollar el lideratge de Pedro Sánchez. En canvi, qui té motius per respirar és el BNG, per a qui els sondejos auguraven una notable baixada i que finalment ha salvat els mobles i només perd un diputat (de 7passa a 6). Ciutadans, com al País Basc, es queda sense representació.

Els efectes de la victòria popular

La victòria rotundíssima del PP a Galícia tindrà, sobretot, efectes fora de les fronteres gallegues. Primer, perquè el dia a dia no es veurà alterat, amb un Feijóo que continuarà governant sense la necessitat de pactar res amb la resta de partits. Segon, perquè el resultat és un baló d’oxigen per a Rajoy i per al PP, en un moment en què els populars pateixen una crisi de les seves sigles pels casos de corrupció que esquitxen el partit. I tercer, perquè la victòria de Feijóo l’avala com el dirigent popular més ben situat per rellevar Rajoy, potser d’aquí uns anys. Ahir, però, va afirmar tranquil que ell no és el futur del PP a Madrid sinó que és “el present de Galícia”. Ara bé, no es va estar de llançar un missatge que era tota una al·lusió a la situació política espanyola: “A Galícia no hi haurà bloquejos, ni vetos, ni paràlisi”.

Més enllà del gran triomfador de la nit electoral, els resultats a Galícia deixen altres titulars. En Marea va beneficiar-se de la baixada dels socialistes, a qui han pres la segona posició, de manera que l’esquerra alternativa liderarà a partir d’ara l’oposició al Parlament gallec. Luis Villares, candidat a la Xunta, va assegurar ahir que aquest és “l’inici d’un camí” que hauria d’acabar el 2020 fent fora el PP de la presidència. Els bons resultats d’En Marea, però, també eren previsibles. Les candidatures de l’esquerra alternativa van irrompre en el panorama polític gallec a les municipals del 2015, quan van aconseguir governar en ciutats com la Corunya, Santiago de Compostel·la i Ferrol, i ja van ser segones a les eleccions del 20-D.

El sorpasso no es va materialitzar en escons. Tant En Marea com els socialistes tindran 14 representants al Parlament gallec. Però si el resultat de la confluència és un motiu d’alegria -l’Alternativa Galega d’Esquerda de Xosé Manuel Beiras tenia 9 escons-, per al PSdeG pot desfermar una autèntica crisi a la federació gallega del partit, que no aixeca cap des dels temps que va ocupar la presidència de la Xunta amb Emilio Pérez Touriño. Els socialistes, de fet, ja arribaven dividits a les eleccions, perquè el candidat ungit per Pedro Sánchez, Xoaquín Fernández Leiceaga, no tenia el suport del totpoderós alcalde de Vigo, Abel Caballero. El cap de llista va admetre ahir que caldrà “corregir errors” i “fer autocrítica”.

El BNG resisteix

En canvi, el BNG surt airós, contra tot pronòstic, de les eleccions. Els nacionalistes, que van optar per no unir-se a la plataforma que impulsava Podem, aguanten la irrupció d’En Marea i perden només un diputat. “Hem desmuntat les enquestes i hem demostrat fortalesa”, va reivindicar Ana Pontón.

El resultat a Galícia és un magnífic resultat per a Alberto Núñez Feijóo i un bàlsam per a Rajoy. La pèrdua de la majoria hauria arrossegat Feijóo i potser també Rajoy. Però Galícia no falla mai al PP.

stats