Política 03/06/2016

Errejón: "La plurinacionalitat i el dret a decidir no ens fan por"

Xavier Domènech retreu a CDC que "s'ompli la boca amb la paraula Catalunya" mentre governa "contra la pàtria"

Sara González
2 min
Xavier Domènech i Errejón amb representants de les confluències territorials.

BarcelonaA una setmana d'arrencar la campanya, En Comú Podem vol deixar clar a l'electorat que el seu compromís amb el referèndum és ferm i inamovible tant per part de la coalició catalana com dels seus aliats a nivell estatal. Aquest divendres, el número dos de Podem, Íñigo Errejón, ho ha volgut refermar en un acte amb representants de les confluències d'arreu del territori espanyol: "La plurinacionalitat i el dret a decidir no ens fan por".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El dirigent de la formació morada ha defensat que Espanya és una "pàtria construïda de diferents països" i que seran "els pobles i no els de dalt" els que construiran la convivència. En aquest sentit, ha insistit que les coalicions territorials no són tan sols "una suma d'aliances" sinó "un projecte comú per guanyar la següent dècada".

El candidat d'En Comú Podem, Xavier Domènech, també ha volgut parlar de pàtria i ho ha fet per retreure a CDC que mentre "s'omplia la boca de la paraula Catalunya" votava les reformes laborals de PP i de PSOE i donava suport a la llei Montoro que ha permès les retallades. "La pàtria no es defensa així. La pàtria és un projecte de vida en comú, un pacte social que valgui la pena viure i no un malson en mans de neoliberals", ha sentenciat.

Domènech ha adreçat també un missatge als companys de projecte que l'acompanyaven a l'escenari. "Ens volien separats, desunits i atemorits, i hem construït aliances territorials", ha celebrat. Tot fent referència al dret a decidir que uneix la reivindicació catalana amb la basca, ha deixat anar: "Euskadi és un país que mereix ser lliure".

El missatge territorial

La diputada a les Corts valencianes Mireia Mollà ha subratllat que el País Valencià "és el millor exemple que el PP ha d’abandonar el govern d’Espanya". Ha lamentat, en aquest sentit, que els valencians hagin estat "el laboratori de la dreta rància, casposa i corrupta".

La secretària general de Podem a Euskadi, Nagua Alba, ha posat de relleu els punts de connexió que hi ha entre la reivindicació nacional dels bascos i els catalans "Hem evidenciat que la qüestió nacional i la territorial no és quelcom que es pugui ignorar i fer oïdes sordes", ha sentenciat. Ha advertit, però, que aquesta qüestió no es pot "instrumentalitzar" per tapar altres qüestions com ha fet el PNB o CDC a Catalunya. Alba ha fet una crida a "afrontar de cara" el problema nacional "amb més democràcia", és a dir, "preguntant a la ciutadania què vol perquè és major d’edat".

La diputada del Parlament de Balears Laura Camargo (Podem) ha fet una crida a "pintar l’arc mediterrani de canvi" davant un PP que busca "trencar" la lògica geogràfica, mentre que el coordinador d’Anova i representant d’En Marea Antón Sánchez ha reivindicat el "dret de Galícia" a ser reconeguda com a nació.

stats