Política 21/10/2016

ERC reclama a l’Estat que les entitats bancàries no puguin desnonar si han titulitzat les hipoteques

Els republicans, de la mà de l’associació Ni Dación ni Pago, presentaran mocions al Congrés i als ajuntaments per exigir transparència en el trossejament i venda d’hipoteques al mercat secundari

Aleix Moldes
3 min
El mercat hipotecari s’està revifant, però no per a tothom.

BarcelonaERC s'ha sumat a la lluita contra les titulitzacions hipotecàries i aquest divendres ha anunciat que presentarà proposicions al Congrés dels Diputats i als ajuntaments per combatre-les institucionalment. De la mà de l'associació Ni Dación ni Pago, els republicans exigeixen més transparència als bancs i reclamen al govern espanyol que impedeixi que les entitats bancàries puguin iniciar execucions hipotecàries en cas que no hagin registrat el canvi en la titularitat del crèdit hipotecari.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les titulitzacions consisteixen en el trossejament de les hipoteques per a la seva posterior venda per paquets en el mercat secundari. Un fet que, segons Nieves Ponz, activista de Ni Dación ni Pago, afecta "el 99% de les hipoteques de l'Estat". Quan el banc detecta un impagament i reclama el desnonament de la família ho fa tot i haver transferit la propietat del crèdit a les persones i empreses que hagin invertit en els bons. Aquest fet ha estat reconegut en 22 autes judicials, i fins i tot pel mateix Banc d'Espanya.

Per això, l'associació reclama que s'aturin tots els desnonaments vinculats a hipoteques titulitzades, ja que el banc ha perdut la "legitimitat" per exigir al propietari de l'immoble que segueixi pagant. De fet, Ponz ha demanat que, independentment de si poden pagar o no la hipoteca, els propietaris deixin de fer-ho com una forma de pressió a la banca davant del que considera una de les "estafes" més grans a la ciutadania. Les 22 famílies que han rebut un aute judicial al seu favor continuen al seu domicili tot i que no hagin seguit pagant la hipoteca. A més, ja es prepara una demanda contra Bankia per l'ús de les titulitzacions.

ERC no se suma a la petició d'impagament, però tampoc critica aquesta estratègia de pressió. Durant la roda de premsa d'aquest divendres, la diputada al Congrés Esther Capella ha explicat que el principal objectiu és aconseguir que les titulitzacions surtin de "l'opacitat". La proposició no de llei que ja han presentat a Madrid insta el govern espanyol a garantir que el canvi de titularitat de la hipoteca sigui comunicat al propietari del pis i que el banc compleixi l'obligació d'inscriure en el Registre de la Propietat la cessió del crèdit hipotecari. Si no ho fa, l'entitat bancària no estarà "legitimada" per demanar el procediment d'execució hipotecària.

Des d'Esquerra reconeixen que només és un pedaç per defensar les famílies en risc de desnonament, però celebren que es vagi un pas més enllà pel que fa a la dació en pagament. "També considerem la dació en pagament una eina molt útil, però amb aquesta opció es permet que la gent pugui conservar la titularitat de la seva llar", ha subratllat el president del grup municipal d'ERC a Barcelona, Alfred Bosch. Precisament la capital catalana serà una de les que debatrà la proposta la setmana que ve en el plenari de l'Ajuntament.

"La gent que contracta hipoteques té el dret de saber qui és el propietari d’aquesta hipoteca. I sembla clar que en el moment que es fan titulitzacions els propietaris ja no són els bancs", ha insistit Bosch. Segons ell, les execucions hipotecaries per impagaments haurien d'estar instades pels propietaris dels bons, sovint centenars de persones i empreses que han comprat el paquet que els ha ofert el banc.

Més de 800.000 milions d'euros en titulitzacions a l'Estat fan d'aquesta qüestió un "problema d'estat". El portaveu de Solidaritat i Comunicació, Josep Cabayol, ha destacat la importància d'introduir aquesta problemàtica en l'agenda pública per evitar que la voluntat de "lucre" dels bancs passi per davant dels drets de la ciutadania.

stats