Política 18/06/2017

Sánchez tornarà a intentar-ho amb Podem i Cs per construir una majoria alternativa a Rajoy

El líder socialista defensa el catalanisme que "avança" amb Espanya i insisteix que l'única sobirania és la de l'Estat

Maiol Roger / Marc Toro
3 min
Pedro Sánchez, aquest diumenge durant el seu primer discurs com a nou secretari general del PSOE

MadridPedro Sánchez tanca avui el 39è congrés del PSOE amb el repte de posar fi a vuit mesos de tensions internes i a la crisi que viu el partit des que es va abstenir per facilitar el govern de Mariano Rajoy. Aclamat a crits de "president, president", Sánchez ha agraït el suport i s'ha posat com a objectiu recuperar l'esquerra: "El camí és complir la paraula donada, tornar a ser l'esquerra del nostre país i ser l'alternativa al govern de dretes", ha dit Sánchez, que ha conclòs: "Avui el PSOE posa rumb a la Moncloa".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El nou secretari general del PSOE hi vol arribar per la via ràpida: la setmana en què Podem ha fracassat en la seva moció de censura, Sánchez ha promès treballar "de forma incansable" per demostrar que hi ha una "majoria alternativa" a Mariano Rajoy. El líder del PSOE ha emplaçat Podem i Ciutadans a "posar fi als vetos". Mentrestant, ha anunciat que crearà un òrgan de coordinació amb "les forces del canvi" per "desmantellar les polítiques del govern del PP" i "començar a treballar en una majoria alternativa".

Tot i que ha assegurat que el seu "únic rival" és el PP, el discurs de Sánchez també passa per presentar-se com una opció més fiable que Podem. Per això el secretari general defineix el PSOE com "l'única esquerra de govern, que garanteix solidesa, serietat i solvència". Un partit renovat que beu de la tradició dels governs socialistes: "El nou PSOE s'obre pas, però és el PSOE de sempre, el que no va tenir por del canvi". Fins i tot ha enviat un missatge al 15-M per afirmar que el PSOE està per "representar aquells que fa sis anys van dir que no els representaven". L'acte, com és tradicional en la nova etapa de Sánchez, ha acabat amb La Internacional.

"Espanya estima Catalunya"

Després que el congrés del PSOE hagi definit Espanya com un "estat plurinacional", Sánchez ha resumit els principis que el partit ha consagrat en la seva ponència política. Ha defensat que es pot estar "a favor d'Espanya i del catalanisme", una forma, ha dit, de "posar fi a les visions excloents" del Govern i de la Moncloa. Això sí, sempre defensant que l'única sobirania "és l'espanyola"i rebutjant el referèndum.

Sánchez ha defensat els avenços de l'autogovern català en democràcia i ha cridat a recuperar aquesta fórmula per posar fi al Procés: "Des de sempre, els èxits del catalanisme han sigut els èxits de la democràcia espanyola".

La via per a la inclusió de Catalunya és una reforma federal de la Constitució que defineixi l'Estat com a plurinacional: "Espanya és una nació de nacions amb una única sobirania, la de tots els espanyols, i amb un únic estat. Un estat que 40 anys després exigeix reformar-se, culminar el fet federal i perfeccionar el reconeixement del seu caràcter plurinacional". Tot, per buscar "un model en què Catalunya trobi el seu lloc". I ha conclòs: "Espanya no és anticatalana. Espanya és plural i diversa, és progressista, és solidària. Espanya estima Catalunya".

Un terç dels delegats no voten l'executiva

El secretari general ha presentat la seva executiva, en què, a excepció de Patxi López, s'ha envoltat de persones afins. A la cúpula del partit hi haurà, també, tres dirigents del PSC. La formació de Miquel Iceta surt satisfeta del congrés perquè el PSOE torna a assumir la definició d'Espanya com a estat "plurinacional".

La poca inclusivitat de Sánchez li ha costat un percentatge de vot crític en l'aval als òrgans principals del PSOE: el comitè federal i la comissió executiva federal han sigut aprovats amb el 70%, i gairebé un terç dels vots han sigut en blanc.

stats