Política 12/06/2017

Nuet: "No soc independentista, però soc demòcrata"

Puigdemont, Junqueras i les entitats sobiranistes acompanyen el secretari tercer de la mesa del Parlament a declarar al TSJC

Núria Orriols
4 min
Comuns i independentistes s'uneixen per donar suport a Nuet al TSJC

BarcelonaEl president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras han encapçalat aquest dilluns la comitiva de comuns i independentistes que han acompanyat el secretari tercer de la mesa del Parlament, Joan Josep Nuet, a declarar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per haver permès la votació sobre la resolució del referèndum al debat de política general.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Diputats de Junts pel Sí i la CUP també han participat a la marxa des del Parlament, on també hi han sigut l'alcalde accidental de Barcelona, Gerardo Pisarello; el president de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell; el coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, o l'expresident Artur Mas.

Les entitats sobiranistes han aconseguit reunir centenars de ciutadans a les portes del tribunal al passeig Lluís Companys per acompanyar l'últim representant de la mesa que està sent investigat pel debat de la proposta de resolució sobre el referèndum. Els assistents han cantat 'Els segadors' a les portes del tribunal.

Nuet ha entrat sol al TSJC perquè la policia ha impedit que els diputats pugessin amb ell fins a dalt. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els altres membres de la mesa s'han acomiadat d'ell a les escales del Tribunal. El públic l'ha acomiadat amb crits de "Nuet!, Nuet!" mentre el secretari agraïa les mostres de suport. El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha denunciat que "el TSJC ha creuat una nova línia prohibint que la presidenta del Parlament acompanyi fins a la porta Nuet. "Denunciem l'actitud sectària dels tribunals", ha reblat, i ha atribuït aquesta decisió a la "por de la solidaritat".

Nuet entrant al TSJC

Nuet: "Som una nació i volem decidir"

El secretari tercer de la mesa, que ha declarat menys de mitja hora, ha assenyalat a la sortida del tribunal: "Si som un sol poble serem lliures". En aquest sentit, ha fet una crida: "Hem de cuidar la unitat contra els que ens volen dividits", i ha afegit: "Si som un sol poble som invencibles". Nuet ha explicat que tot el que ha dit "ho podrien signar tots els membres de la mesa" i ha ressaltat: "Som una nació i volem decidir".

Acte seguit ha parlat Forcadell: "Avui som aquí per defensar la sobirania del Parlament, la llibertat d'expressió i la democràcia". La presidenta de la cambra ha advertit que no accepten imposicions: "No acceptem que ens diguin del que podem parlar i del que no al Parlament. No acceptem que debatre sobre un referèndum pugui ser un delicte". "Només els ciutadans poden posar i treure diputats i diputades al Parlament", ha sentenciat en al·lusió a les inhabilitacions que hi pugui haver.

Més tard, a les 11.00 h, Nuet ha comparegut, juntament amb els membres de la mesa del Parlament investigats, a la cambra catalana per explicar com ha anat a dins el TSJC. Nuet ha explicat que només ha contestat a les preguntes del seu advocat perquè creu que està protegit per la inviolabilitat parlamentària. El secretari tercer de la mesa ha invocat, en la seva declaració, l'article 20 de la Constitució, que protegeix els representants a l'hora d'expressar opinions polítiques i que també obliga els poders públics a garantir aquest dret. La seva declaració, ha dit, ha sigut "congruent" amb les declaracions de Forcadell, Simó, Corominas i Barrufet perquè la defensa està "coordinada".

El representant de Catalunya Sí que es Pot ha explicat que ha reiterat fins a tres vegades davant la jutge -a qui ha vist "incòmoda"- que s'estan jutjant drets fonamentals en aquesta causa. I ha afirmat, en seu judicial, que ell "no és independentista però és demòcrata".

Nuet ha aclarit que en el si de la mesa del Parlament, quan va donar suport a tramitar la resolució del referèndum, no estava expressant cap opinió política sinó complint amb la seva tasca.

El secretari tercer també ha explicat a la jutge instructora com funciona un debat de política general i les tasques de la mesa del Parlament. "És important saber-ho", ha assegurat, i ha deixat clar que la mesa no valora el contingut de les resolucions sinó que només controla que compleixin els requisits formals. Tal com ja va fer Forcadell en la seva declaració, Nuet ha reiterat que les resolucions del debat de política general han de reflectir el debat parlamentari i, en aquest sentit, en aquell plenari tots els grups van parlar de referèndum.

Democràcia "en joc"

Mentre Nuet declarava a dins el TSJC, representants de totes les formacions sobiranistes han mostrat la seva indignació per aquesta nova imputació. El vicepresident, Oriol Junqueras, ha assenyalat que "el govern espanyol vol impedir que el Parlament pugui debatre. Hi ha en joc la defensa de la democràcia".

De manera similar s'ha expressat el conseller Raül Romeva: "Això no va d'independència, sinó de democràcia. L'Estat no entén que això només es pot resoldre posant les urnes". La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha dit: "Avui tots ens sentim secretari Nuet per la defensa de les institucions, del debat parlamentari i de la llibertat d'expressió".

Des dels comuns, Domènech ha anotat que "el primer pas" per resoldre les causes obertes contra el sobiranisme "és fer fora el PP" en al·lusió a la moció de censura que Podem presentarà aquest dimarts al Congrés de Diputats.

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha etzibat que "el govern espanyol utilitza el poder judicial per amenaçar el dret de vot de Catalunya". Des de la CUP, Benet Salellas, ha afegit que "avui es consolida el cop d'Estat contra la democràcia a Catalunya". Marta Pascal, del PDECat, ha dit que no acceptaran que "l'Estat persegueixi les idees polítiques".

Tercera mobilització

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha dit: "Les mobilitzacions són la demostració que ens trobem en un moment àlgid del Procés". La màxima responsable de l'AMI, Neus Lloveras, ha avisat que acompanyaran "totes les persones injustament perseguides per permetre el debat democràtic".

Aquest és el tercer cop que el sobiranisme es mobilitza davant del TSJC després que el passat 8 de maig fossin cridades a declarar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la secretària primera de la mesa, Anna Simó.

També la ciutadania va donar suport al vicepresident primer de la cambra, Lluís Maria Corominas, quan va acudir a declarar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el 12 de maig. Nuet és l'únic representant dels comuns fins ara investigat per una qüestió relacionada amb el Procés.

El següent pas en el procés judicial és la crida de testimonis per part de l'acusació i dels acusats.

stats