Política 11/01/2016

Junqueras serà vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, i Toni Comín s'ocuparà de Salut

Raül Romeva ocuparà Exteriors, Transparència i Afers Institucionals. Carles Mundó serà conseller de Justícia i Dolors Bassa, de Treball, Afers Socials i Famílies. La conselleria d'Agricultura estarà pilotada per Meritxell Serret

Joan Serra Carné / Oriol March / Marc Colomer
3 min
Comín i Junqueras, aquest dilluns a Barcelona / MANOLO GARCIA

BarcelonaERC ha confirmat aquesta tarda, després del consell nacional del partit, els noms que ha proposat per formar part del Govern presidit per Carles Puigdemont. Oriol Junqueras serà vicepresident econòmic i conseller d'Economia i Hisenda, mentre que Toni Comín ocuparà la conselleria de Salut. Una altra de les novetats que es perfilen és la de Carles Mundó, que ocuparia la conselleria de Justícia, així com també Dolors Bassa, que portarà la cartera de Treball, Afers Socials i Famílies. Raül Romeva serà conseller d'Exteriors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Home discret, d'aparença tímida però humor fi, Carles Mundó (1976) integrarà el nou Govern capitanejat per Carles Puigdemont, que l'ARA va avançar parcialment diumenge. L'advocat osonenc assumirà la conselleria de Justícia en el nou executiu, en substitució de Germà Gordó. Tot i que també havia sonat el nom del jutge Santiago Vidal –que ara serà senador–, Mundó serà al gabinet a proposta d'ERC. Exmembre de l'executiva republicana i regidor a Gurb des de l'inici de la seva etapa política, al possible nou titular de Justícia sempre se l'havia ubicat a l'òrbita de Josep-Lluís Carod-Rovira.

Mundó no és novell en la gestió. De fet, acumula experiència en diverses conselleries. Integrant de l'estructura dels governs tripartits, l'advocat va ser cap de gabinet del departament d'Educació en l'etapa de Marta Cid com a consellera i va assumir responsabilitats a la conselleria de Cultura. També va presidir l'Agència Catalana de Notícies (ACN). Com a secretari de Mitjans de Comunicació de la Generalitat –un càrrec que permet una relació directa amb els mitjans de comunicació del país–, va pilotar l'apagada analògica i l'encesa digital, un procés d'implantació de la TDT que el va obligar a teixir negociacions amb el govern espanyol, els municipis i els operadors.

Després de l'etapa als governs tripartits, Mundó va reprendre la seva tasca com a advocat, una carrera professional que va compaginar amb la feina de regidor al seu poble. És llicenciat en dret per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i ha cursat un màster en dret urbanístic i de l'edificació. Actiu a les xarxes socials i columnista en mitjans de comunicació, és un dels promotors de l'associació Drets.cat, que denuncia actes de catalanofòbia. Entre altres accions, l'entitat va presentar una querella contra Josep Ramon Bosch, expresident de Societat Civil Catalana (SCC), per "haver amenaçat" personalitats favorables al dret a decidir. Mundó també ha estat membre del Consell Interuniversitari de Catalunya, del Consell Social de la Universitat de Barcelona (UB) i del Consell Social de la UPF.

Acostumat a assumir reptes tot i la seva joventut –aquest 2016 farà 40 anys–, l'advocat és el nom escollit per ERC per dirigir la conselleria de Justícia un cop l'organigrama pactat rebi el vistiplau del nou president. Continuarà residint a Gurb, un municipi que mai ha abandonat i on se sent còmode per exercir de pare amb la seva parella. Té dos fills i una filla, de 9, 7 i 4 anys. A la comoditat de l'entorn familiar hi afegeix un vincle fort amb el poble que l'ha vist créixer.

D'altra banda, segons ha pogut saber l'ARA, Meritxell Serret serà la persona que ocuparà la conselleria d'Agricultura. La fins ara coordinadora d'incidència política de l'ANC té experiència en el món rural. És nascuda el 1975 a Vallfogona de Balaguer i ha estat coordinadora tècnica de la fundació del Món Rural. És llicenciada en ciències polítiques i de l'administració i també va ser regidora per ERC del seu municipi. En l'àmbit privat, va ocupar un càrrec directiu a Provedella i va encarregar-se de l'organització interna d'Unió de Pagesos durant vuit anys.

stats