Política 18/09/2015

La CUP defensa la sortida de la UE

Laia Vicens
2 min

Vilafranca Del PenedèsUn dels temes centrals de la campanya és la pertinença o no de Catalunya a la Unió Europea en cas d’independència. I, en això, la CUP ho té clar: no volen formar part d’aquesta Europa. No se n’amaguen, ho reivindiquen. “Som nosaltres els que diem que estarem contents de no ser en aquesta Europa si no es converteix en l’Europa dels pobles lliures”, va manifestar ahir Gabriela Serra, la número 4 dels cupaires, des de Vilafranca del Penedès. Serra va lamentar els greuges de les institucions europees respecte als països del Sud, com “la imposició de les polítiques d’austeritat” i el “tancament de fronteres pels refugiats”. “¿Ens ha de saber greu que Europa no ens vulgui?”, va preguntar-se.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé, el preu de quedar-se fora del club europeu té riscos. El número 3 de la CUP, Josep Manel Busqueta, va admetre ahir que preveuen un escenari de corralito en una Catalunya independent que deixi de pagar el deute, que consideren “il·legítim” i, si no, auguren “cinc dècades d’austeritat”. “Pensem que una situació de tensió i conflicte com la que s’ha donat a Grècia podria ser probable”, va reconèixer el referent econòmic de la formació. En tot cas, es tractaria d’un “impàs” inconcret en el temps en el qual es crearien mecanismes de “control públic dels sectors productius i financers per garantir la provisió de serveis”. És a dir, una nacionalització dels sectors estratègics, com l’energètic, per abastir les necessitats bàsiques.

Contradiccions sobre Mas

El debat sobre la investidura d’Artur Mas va tornar a centrar ahir la campanya. La CUP insisteix a esperar al 27-S i de moment només tenen clar que no votaran . A partir d’aquí, no es posen d’acord. Mentre que el cap de llista, Antonio Baños, va afirmar que “votar en contra o abstenir-se queden en l’aire” segons la correlació de forces -abstenir-se permetria a Mas ser president-, Gabriela Serra va afirmar que “descarta abstenir-se i investir Mas”. “No tindrem res a veure amb aquesta investidura”, va afirmar. A la CUP recorden que el cap de llista de Junts pel Sí no és Mas i reclamen un “candidat de consens”. El final del serial haurà d’esperar a després de les eleccions.

stats