Política 25/05/2017

Carta de la CUP a Puigdemont: "Volem data i pregunta ja"

En un text signat per tots els cupaires al Parlament, la formació anticapitalista reclama al president la convocatòria "immediata" del referèndum davant la reiterada "via del no" de l'Estat

Ara
2 min
Puigdemont observant  la diputada cupaire Anna Gabriel, al costat d’Oriol Junqueras,  en una foto d’arxiu.

BarcelonaDesprés que el president espanyol, Mariano Rajoy, hagi respost a la carta del president Carles Puigdemont amb una altra missiva on reitera el seu 'no' al referèndum i acusa la Generalitat de voler "liquidar" l'ordre constitucional, la CUP també ha volgut dir-hi la seva. En una carta oberta a Puigdemont, signada per tots els diputats cupaires al Parlament, la formació anticapitalista entra al "debat epistolar" per reclamar la convocatòria "immediata" del referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'escrit corrobora la mort de la via escocesa per a la celebració de la consulta i la persistència de "la via del no" de Rajoy, i crida Puigdemont a no esperar "ni un minut més". "Volem conèixer la data i la pregunta ja, president", han escrit els anticapitalistes, que també insten al desplegament de totes les actuacions necessàries" per garantir la materialització del referèndum.

La CUP recorda que el compromís del Govern és celebrar la votació aquest setembre (com a tard), una votació que ha de ser "binària" per saber "si la majoria de la ciutadania vol que Catalunya esdevingui una República independent", remarca la formació, que conclou: "És hora, doncs, president, que no esperem ni un minut més, que convoqueu el referèndum i que desplegueu tot el que sigui necessari per garantir-lo. Nosaltres hi serem".

La carta, que recorda que organitzacions de més de vint països van defensar aquest cap de setmana a Barcelona el dret a l'autodeterminació, també té unes paraules per al govern espanyol: "Li traslladarem una vegada més la nostra fermesa en la decisió de fer aquest referèndum (i de guanyar-lo) i li demanarem que s’abstingui d’interferir-hi amb atacs institucionals i judicials com els que hem viscut fins ara".

A l'executiu de Rajoy, els cupaires també li recorden que, "com que no ha funcionat la via escocesa, encara és a temps d’optar per la via canadenca i actuar com aquells estats que volen ser democràtics permetent que les institucions catalanes puguin executar els compromisos polítics assolits en els darrers temps". No obstant això, l'escrit destaca que la declaració de ruptura del 9 de novembre de 2015 deixa clara la voluntat del Parlament de no supeditar-se a "decisions injustes i il·legítimes de les institucions de l’Estat".

"En aquest context, doncs, no hi ha ordre constitucional que prevalgui des de la imposició d’aquells que transmutaren la dictadura en democràcia 'low cost' i mantingueren tots i cadascun dels privilegis socials i econòmics usurpats en quaranta anys de silenci forçat. D’ells no obeirem cap ordre constitucional, de fet no obeirem cap ordre ni cap Constitucional perquè només obeirem la nostra convicció mesella de posar les urnes per decidir col·lectivament si proclamem una República i, darrere seu, obrim el procés constituent. No és poca cosa", afegeix la CUP, que crida a la "mobilització de tothom" per recórrer un camí que "no serà ràpid ni senzill".

stats