03/08/2015

CDC vol una majoria “sòlida” per rebre l’aval europeu

3 min
Josep Rull, ahir, a la clausura de l’Escola d’Estiu de la JNC, a Sant Esteve de Palautordera.

Barcelona“Si la majoria és àmplia i sòlida, no patiu, que Europa sempre estarà al costat de la democràcia”. Amb aquest missatge, el coordinador general de Convergència, Josep Rull, va voler injectar optimisme a les joventuts del partit, que ahir van cloure la seva Escola d’Estiu a Sant Esteve de Palautordera. Davant les veus que vaticinen que la comunitat internacional en general i la Unió Europea en particular rebrien amb un cop de porta una declaració unilateral d’independència amb l’estat espanyol a mata-degolla, Rull va mostrar-se convençut que els governs europeus reaccionaran d’una manera o altra en funció dels resultats del 27 de setembre. “La nostra porta al reconeixement és la majoria que siguem capaços de construir”, va dir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No va concretar si hauria de ser una majoria absoluta, tot i que en privat els dirigents de CDC admeten que faran tot el possible perquè la candidatura unitària Junts pel Sí arribi als 68 diputats i la governabilitat no quedi condicionada pels vots de la CUP. Si és així, segons Rull, el sentit democràtic de les institucions europees s’imposarà, un cop comprovat que Catalunya ha esgotat “tots els instruments legals” al seu abast per pronunciar-se sobre la independència davant el bloqueig de l’Estat. “A Europa li interessa que al sud hi hagi un país com Catalunya, som una oportunitat per a Europa i una oportunitat per a una Espanya que necessita una sacsejada per poder fer les reformes que fa massa anys que no fa”, va raonar.

Retret d’Espadaler a PSC, PP i C’s

Rull va queixar-se de l’estil amb què les forces partidàries del no s’estan comportant davant la cita del 27-S. De fet, va desafiar-les a intentar “convèncer els catalans amb arguments” i aparcar “la por i les amenaces” en els seus discursos. Paral·lelament, des de la seu d’Unió, el secretari general del partit i cap de llista dels democristians per al 27-S, Ramon Espadaler, adreçava un retret a PSC, PP i Ciutadans per actuar més en clau espanyola que catalana. “L’única força no independentista que té Catalunya com a prioritat és Unió”, va recalcar Espadaler.

Acompanyat dels números dos i tres de la seva llista -el fiscal Martín Rodríguez Sol i l’empresària Marta Plana-, Espadaler va marcar distàncies tant amb l’unionisme com amb el “radicalisme” independentista o d’esquerres. Hi va aprofundir després Josep Antoni Duran i Lleida des del seu blog. El líder d’Unió va fer una crida al catalanisme perquè el 27-S avantposi el “seny” a la “rauxa” independentista. Altres cops, va dir, “la rauxa victoriosa ha arraconat el seny, deixant desvalgut i orfe el futur del país”. “És molt més important no perdre per molts anys que guanyar aparentment i per poc temps”, va reblar Duran.

Iceta creu que si Junts pel Sí no supera els 70 escons haurà “fracassat”

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va apujar ahir el llistó d’exigència de la candidatura unitària del sobiranisme, Junts pel Sí, fins als 71 escons. És la xifra de diputats que van sumar CiU i ERC a les últimes eleccions catalanes. Tot el que quedi per sota d’aquesta suma, va advertir Iceta en una entrevista a Europa Press, representaria un “fracàs” d’Artur Mas i els impulsors de la llista. “Si aquesta llista de CDC, ERC i independents no obté el mateix resultat, com a mínim, que la suma de CiU i ERC el 2012, és evident que estarem davant d’un fracàs polític”, va afirmar. En canvi, segons Iceta, l’èxit o el fracàs del PSC el 27-S no es podrà mesurar amb el nombre d’escons -totes les enquestes pronostiquen una davallada sense precedents dels socialistes- sinó amb el seu grau d’influència per condicionar majories parlamentàries. Iceta aspira a fer del PSC una força “imprescindible” al Parlament.

stats