Política 01/03/2017

Arxivada la causa contra l'alcaldessa de Berga per no despenjar l'estelada

Montserrat Venturós estava acusada de dos delictes electorals

Ara
2 min
L'alcaldessa de Berga surt dels jutjats

BarcelonaEl jutjat de Berga ha arxivat la causa contra l'alcaldessa de la ciutat, Montserrat Venturós, que estava acusada de dos delictes electorals per no haver despenjat l'estelada durant la campanya electoral del passat 27 de setembre i les eleccions espanyoles del 20 de desembre. Així ha transcendit aquest dimecres en una interlocutòria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El jutge considera que no hi ha delicte després d'investigar els fets: Venturós havia defensat que hi hagués l'estelada del balcó de l'Ajuntament, malgrat les indicacions de la Junta Electoral, perquè tenia un acord del ple que l'instava a hissar la bandera independentista.

Interlocutòria del jutgeVenturós estava acusada d'incomplir l'article 144 de la llei orgànica de règim electoral (LOREG), que prohibeix fer "actes de propaganda" encaminats a captar vots. És precisament per aquest fet que el jutge considera que no pot tirar endavant el procediment judicial: interpreta que l'estelada no és un símbol destinat a recollir vots per una "candidatura concreta",sinó que representa una orientació política. És per això que creu que Venturós no pot ser condemnada per incomplir l'article 144.

El jutge també afegeix que si, a més, es té en compte que l'alcaldessa de Berga és de la CUP i en les eleccions generals de 2015 el partit va recolzar l'abstenció, no s'entendria que estigués fent campanya per una candidatura.

Malgrat l'arxiu de la causa, Venturós va ser detinguda per no presentar-se a declarar davant els jutjats en una ocasió. De fet, va ser la primera representant d'un ajuntament que era requerida a presentar-se davant del jutge. Setmanes més tard de la seva detenció -els Mossos d'Esquadra van anar a buscar-la a casa- també va ser detingut el regidor cupaire de Vic Joan Coma.

La resposta de l'alcaldessa

Montse Venturós ha celebrat la decisió del jutge d'arxivar el seu cas. A través d'un vídeo, l'alcaldessa de Berga ha dit que la sentència demostra que si s'actua amb "fermesa, convicció i coherència" s'aconsegueixen petites victòries i ha convidat a continuar amb la praxis de la desobediència. De fet, per a Venturós "la desobediència és l'únic camí que permet fer canvis" i afrontar els atacs de l'estat, que són "merament polítics, però que s'estan judicialitzant". La desobediència és també, segons l'alcaldessa, l'única manera de confrontar-se davant una legalitat establerta que "com ja s'ha demostrat, és absurda".

Al seu torn, la CUP s'ha mostrat "satisfeta" per la decisió del jutge de Berga i ha defensat que Venturós va actuar amb "legitimitat democràtica" i de forma "justa". El diputat Benet Salellas, en declaracions al Parlament, ha atribuït l'arxivament de la causa a l'acompanyament i la mobilització de la gent en aquest cas i al "convenciment" de l'alcaldessa també amb la desobediència. Tanmateix, també ha opinat que la Fiscalia recorrerà la sentència i en relació al cas de Coma, que en aquest cas és investigat a l'Audiència Nacional, ha pronosticat que el procediment tirarà endavant i hi haurà judici.

Interlocutòria del jutge: arxiu de la causa contra Venturós
stats