Política 20/06/2017

Desfilada de ministres d'Aznar al judici a Gürtel: Acebes, Arenas, Oreja, Rato i Cascos ho neguen tot o no recorden res

Els ex alts càrrecs del PP neguen haver rebut sobresous i diuen que desconeixen una comptabilitat B del partit

Ara
5 min
L'exministre de l'Interior Jaime Mayor Oreja arriba a l'Audiència Nacional per comparèixer com a testimoni en el macrojudici de la trama Gürtel

San Fernando d'Henares (Madrid)Desfilada de ministres de José María Aznar aquest dimecres a l'Audiència Nacional en el judici a la primera època de Gürtel. Per la seu blindada de San Fernando de Henares (Madrid), on també haurà de testificar Mariano Rajoy, ja han passat l'extitular de Foment, Francisco Álvarez Cascos –va declarar ahir dimarts–; el vicesecretari de política autonòmica i local del PP, exsecretari general del partit i exministre de Presidència, Javier Arenas; l'exsecretari general i extitular de l'Interior Ángel Acebes, i l'exministre de l'Interior Jaime Mayor Oreja. Tots els testimonis han respost amb un mateix patró: o bé ho neguen tot, o bé asseguren que no sabien res o que no recorden res. També declararà el vicepresident econòmic Rodrigo Rato.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Arenas ha assegurat que l'extresorer del PP Álvaro Lapuerta li va dir, quan ell era secretari general, que les donacions al partit mai es rebien "a canvi d'alguna cosa", i ha negat haver rebut pagaments en negre del PP. "Mai he rebut ni un sol euro aliè a la meva retribució [...] Mai, ni de les persones que ha citat, ni de cap empresa, i li diré a més que ningú m'ho ha proposat, cosa que em produeix una certa satisfacció", ha assegurat a la fiscal, Concepción Sabadell.

Arenas ha explicat que al PP hi havia un "plus de responsabilitat" que cobraven els alts càrrecs i que es feia "més clar que l'aigua", i ha afegit que ell "per descomptat no coneixia cap comptabilitat B" ni, de fet, "cap comptabilitat, perquè la portava el tresorer", ha dit, i ha insistit: "Tot el que he percebut ho he declarat sempre a la hisenda pública". I ha afegit que "mai" ha percebut, segons ha assegurat, "res que tingui a veure amb adjudicacions o temes econòmics".

El dirigent popular ha explicat que en una conversa amb Lapuerta quan va entrar al càrrec de secretari general del PP, l'extresorer li va explicar que les fonts de finançament del partit "tenien a veure amb ajudes públiques, quotes de militants i donacions, que representaven un percentatge molt petit". Arenas ha insistit que Lapuerta li va dir "de manera nítida i clara" quines eren aquestes tres fonts de finançament, però també "de manera rotunda" que tot es feia "en el marc de la legalitat". "Em va repetir una i cent vegades que mai, mai, el partit va rebre una donació a canvi d'alguna cosa", ha assegurat.

Segons el seu testimoni, Lapuerta era l'únic responsable de les qüestions economicofinanceres del partit, però "ni ell ni ningú" tenien atribucions per cridar cap càrrec públic o ministre per preguntar-li per assumptes d'adjudicacions. Sobre l'extresorer, a més, ha dit que sempre va merèixer "molt respecte" al PP. "A casa era don Álvaro".

L'exministre també ha defensat les contractacions del partit en les campanyes, investigades per un suposat tracte de favor a les empreses de la trama Gürtel, ja que, ha dit, "era un valor estès" al PP que "es demanaven diverses ofertes i que calia atorgar aquesta decisió pels millors preus i per la garantia de servei". Pel que fa a això, ha explicat que no li consta que el també extresorer Luis Bárcenas decidís a qui adjudicar actes de campanyes electorals.

Acebes nega els sobresous dels 'papers de Bárcenas'

Acebes també ha negat haver rebut cap dels suposats sobresous anotats al seu nom en els anomenats 'papers de Bárcenas' i ha assegurat que sempre ha declarat les percepcions que ha rebut. La fiscal li ha fet veure que en els papers de l'extresorer del PP ell hi apareix com a perceptor de quantitats el 2008 com a "Ángel Acebes" i "Ángel A.". "¿Va rebre alguna d'aquestes quantitats?", li ha insistit la fiscal, i l'exsecretari general del PP ha respost, contundent, "no, mai".

L'exministre també ha dit que no li consta que ni Lapuerta ni l'exgerent (i després tresorer) Bárcenas tinguessin atribucions per relacionar-se amb alts càrrecs com ministres o presidents de comunitats autònomes per intercedir en l'adjudicació de contractes a canvi de comissions. Tampoc li consta que "mai", ha dit, fessin cap "moviment en aquest sentit"; i en ser preguntat per què el 2004, quan ell va accedir a la secretaria general del partit, es va prendre la decisió de deixar de contractar les empreses de Francisco Correa –considerat el cap de la trama Gürtel–, ha assegurat que no ho sap, però que "hi havia un procediment intern" que decidia sobre aquestes contractacions.

Mayor Oreja: "Bárcenas mai em va sol·licitar res"

"No ho sé, no em consta, ho desconec", així ha reaccionat l'exministre Jaime Mayor Oreja quan se li ha preguntat pels 93.000 euros que suposadament hauria cobrat de la caixa B del PP i que apareixen als 'papers de Bárcenas'. "El seu nom apareix en reiterades ocasions en una comptabilitat de Bárcenas", li ha fet veure l'advocat del PSOE, i ell ha respost: "No en tenia ni idea".

L'exministre ha afirmat, a més, que Luis Bárcenas "mai" li va sol·licitar "res" relacionat amb adjudicacions públiques quan ell era titular d'Interior (1996-2000), ni tampoc li consta "que ho fes en altres ministeris". A més de Bárcenas, Oreja també ha defensat Lapuerta, que tampoc li va trucar "mai" per suggerir alguna qüestió d'aquest tipus, segons ha declarat. Ell mateix, com a ministre, no tenia cap atribució sobre les adjudicacions, ha dit, de manera que Lapuerta tampoc "tindria absolutament cap capacitat d'anar pels diferents ministeris".

Rato: "No són quantitats que jo hagi rebut"

L'exministre d'Economia Rodrigo Rato ha afirmat, en la línia dels altres exdirigents populars, que els pagaments trimestrals i semestrals que apareixen anotats al seu nom en els anomenats 'papers de Bárcenas' des del 1997 fins al 2004 no tenen "res a veure" amb ell i que mai els va percebre. "No són quantitats que jo hagi rebut", ha dit Rato.

La fiscal Concepció Sabadell també li ha preguntat si ha cobrat alguna vegada alguna quantitat en efectiu del PP. Rato ha dit que pot ser que cobrés alguna compensació de viatges o de bitllets, però sempre a través del grup parlamentari, i que mai va rebre diners en metàl·lic de Lapuerta ni de Bárcenas. Rato ha negat igualment haver intervingut en les adjudicacions d'actes de campanyes electorals i que Lapuerta o Bárcenas li demanessin alguna vegada intercedir a favor d'alguna empresa o persona en adjudicacions públiques.

Tampoc li van demanar que beneficiés cap empresa, ha dit, en la concessió de crèdits FAD (Fons d'Ajuda al Desenvolupament), concretament a favor del Grup Ros Roca, especialitzat en el tractament de residus, i que apareix en aquesta causa en relació amb un projecte d'inversió a Castella i Lleó. "Pot ser que en portés entre 10 i 15 [crèdits FAD] al consell de ministres cada setmana", ha afirmat Rato, i ha afegit que gairebé mai hi havia debat al voltant dels crèdits i que, en tot cas, mai "hi va haver-hi cap tipus d'interès per aquest crèdit [a Ros Roca] ni per cap altre".

stats