CAS NÓOS
Política 09/12/2014

Anticorrupció demana 16,5 anys per a Diego Torres i 11 per a Jaume Matas pel cas Nóos

A més de les multes i les penes de presó, Anticorrupció vol que els màxims responsables tornin part del botí

A. Artigues/ J. Perelló
2 min

PALMAEl fiscal del cas Nóos, Pedro Horrach, en l'escrit d'acusació lliurat aquest matí al Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma, demana 16 anys i 6 mesos de presó per a Diego Torres i 11 anys per a Jaume Matas, a més dels 19 anys i mig de presó i una multa de 3,5 milions per a Iñaki Urdangarin. Alhora, sol·licita el sobreseïment de la causa per a Cristina de Borbó, tot i que la fa responsable solidària d'haver-se lucrat amb l'Institut Nóos de 587.000 euros.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

11 anys per a Jaume Matas

L'expresident Jaume Matas és, segons la Fiscalia Anticorrupció, autor d'un delicte continuat de malversació de cabals públics en concurs medial amb un delicte continuat de prevaricació i amb un delicte continuat de falsedat en document públic, pels quals demana 8 anys de presó i 20 anys d'inhabilitació absoluta, i responsable d'un delicte continuat de frau a l'Administració, pel qual el Ministeri Públic reclama 3 anys de presó i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic durant 10 anys. En total, 11 anys de presó per a Matas.

Diego Torres és considerat també pel Ministeri Públic responsable dels delictes de malversació de cabals públics en concurs medial amb un delicte continuat de prevaricació, falsedat en document públic i falsedat en document mercantil, frau a l'Administració, estafa en concurs, delicte contra la hisenda pública i delicte de blanqueig de capitals, per la qual cosa també demanen per a ell una multa de 2,4 milions d'euros.

Per al que va ser director general d'esports José Luis Ballester, la col·laboració del qual reconeix la Fiscalia, demana 3 anys i 6 mesos de presó. Pel delicte continuat de malversació de cabals públics en concurs medial amb un delicte continuat de prevaricació i amb un delicte continuat de falsedat en document públic i falsedat en document mercantil, Horrach reclama la pena d'1 any i 6 mesos de presó i 2 anys d'inhabilitació absoluta, mentre que, pel delicte continuat de frau a l'Administració, sol·licita 6 mesos de presó i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic durant 2 anys.

Indemnitzacions

A més de les multes i les penes de presó, la Fiscalia Anticorrupció vol que els màxims responsables tornin part del botí i, entre les indemnitzacions més importants, destaquen els 2,4 milions d'euros que hauran de tornar Urdangarin, Torres, Matas, José Luis Ballester i Gonzalo Bernala a la fundació Illesport.

Juan Carlos Alía, gerent de l'IBATUR i exresponsable de TUI a BAlears, juntament amb el funcionari de Turisme Miguel Ángel Bonet, han de tornar en opinió del fiscal 116.000 euros a Turisme del Govern balear.

Urdangarin, Diego Torres i Luis Lobón també haurien de retornar, a proposta del fiscal, 1 milió d'euros a Fundació Turisme de València i Ciutat de les Arts. A Jorge Velas i Elisa Maldonado, els reclama el doble d'aquesta quantitat per a les mateixes institucions.

stats