País Valencià 14/05/2017

Podem debat com superar el desgast produït per dos anys de suport al Consell

La formació escull nou secretari general en una votació telemàtica que s'acabarà diumenge que ve, 21 de maig

Daniel Martín
3 min
Un moment de l'assemblea de Podem amb Fabiola Meco al faristol

ValènciaArribar a les institucions és una feina complexa, més fàcil, això sí, si es disposa del vent favorable que prové del vot de càstig generat per la crisi econòmica. Més difícil és evitar que el pas del temps et desgasti, temperi la simpatia que es genera i erosioni l'atractiu que atorga no haver hagut de pactar. Aquestes són les coordenades que emmarquen la crisi que viu Podem al País Valencià i que han propiciat la dimissió de l'encara secretari general, Antonio Montiel, qüestionat pels seus acords amb PSPV i Compromís i per haver traslladat l'eix de l'acció política de la formació a les institucions. Montiel s'ha acomiadat reconeixent que potser els "va fascinar massa la lluita electoral", però negant les crítiques a un presumpte desig de concentrar el poder. L'encara secretari general ha assegurat que van ser les urgències del treball electoral les que van propiciar "un escàs grup de dirigents".

Antonio Montiel durant un moment de la seva intervenció a l'assemblea de Podem

Per trobar una sortida a aquest atzucac, el Pavelló del Cabanyal ha acollit l'assemblea que ha de renovar la direcció de l'entitat i elegir un nou secretari general. Els candidats són la diputada a les Corts Fabiola Meco, la senadora Pilar Lima i el també diputat al Parlament valencià Antonio Estañ. La tria, que es durà a terme de forma telemàtica, s'acabarà diumenge que ve, 21 de maig.

Fabiola Meco durant un moment de la seva intervenció a l'assemblea de Podem

La que proposa més continuïtat en la direcció de la formació morada és Fabiola Meco, que a l'assemblea ha fet una intervenció en què, sobretot, ha enumerat els principis ideològics de Podem. Meco també ha destacat alguns dels canvis introduïts a la Generalitat Valenciana gràcies al Pacte del Botànic, com és que a "cada racó de l'Administració hi haja una persona independent que fiscalitzi la gestió".

Pilar Lima durant un moment de la seva intervenció a l'assemblea de Podem

Per la seva banda, Pilar Lima, la candidata més pròxima a la direcció estatal de Pablo Iglesias, i la més crítica amb la gestió de Montiel, ha defensat que "Podem no ha de pertànyer a tres o quatre persones”, i ha assegurat que "durant els últims dos anys Podem s'ha tancat i s'ha tornat endogàmic".

Antonio Estañ durant la seva intervenció en l'assemblea

Lima també ha defensat una organització més coral "que funcioni com una orquestra”, i ha criticat el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, "per no permetre un govern de canvi a escala estatal i deixar governar un Rajoy que maltracta el País Valencià".

Antonio Estañ ha estat l'encarregat de tancar les intervencions dels candidats. L'oriolà ha coincidit amb Lima en la crítica a un govern del Botànic que "està tardant massa" i, especialment, a Ximo Puig "per no trencar amb el PP de Rajoy" i per "alinear-se amb Susana Díaz, és a dir, amb aquells que volen pactar amb el PP i marginar el País Valencià".

Les diferències entre Lima i Estañ estan en l'autonomia de la direcció valenciana respecte a l'estatal. "No podem ser percebuts com una sucursal. Necessitem un Podem autònom. Ja no és temps de paternalisme, és temps de federalisme", ha assegurat Estañ, que igual que Lima ha reclamat "recuperar el Podem original, amb un peu a les institucions i un altre al carrer".

stats