01/12/2016

Has fet ‘binge drinking’ l’últim mes? / M’hi jugo dues birres

3 min

Has fet ‘binge drinking’ l’últim mes?

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Dolors Montserrat, la ministra de Sanitat, va anunciar dimecres al Congrés que aviat es tiraria endavant una llei per frenar el botellón i regular, encara més, l’accés dels menors a l’alcohol. La mort d’una nena de dotze anys a Madrid per un coma etílic a la festa de Halloween ha estat el detonant de tanta pressa. Intentar legislar en calent sempre ha estat una pràctica tan popular com poc aconsellable. En qualsevol cas, les xifres indiquen que cal fer-hi alguna cosa. Res no serà sobrer. Parlo amb Joan Colom, subdirector general de Drogodependències del departament de Salut, i em dóna dades. En els últims 30 dies el 23% dels catalans d’entre 14 i 18 anys reconeixen que s’han emborratxat. També en l’últim mes el 28% dels nois i noies d’aquestes edats han practicat el binge drinking, és a dir, han consumit cinc begudes alcohòliques en una mateixa sessió. Els números constaten que els hàbits de consum d’alcohol entre els joves han variat i, ara, pràcticament no beuen de dilluns a dijous, però en canvi, divendres i dissabte “ho donen tot”, per dir-ho en els seus termes. M’explica que es tracta d’un patró més anglosaxó: molta ingesta en molt poques hores. No és cap consol, però Colom remarca que aquestes xifres han disminuït respecte als últims anys, tot i admetre que continuen sent rellevants. De fet, preocupa, i molt, que des d’inicis del 2016 el SEM hagi hagut d’atendre, a Catalunya, 1.703 menors d’edat per intoxicació alcohòlica. És curiós, ens esgarrifem pel turisme de borratxera i demonitzem Lloret i Salou quan ho veiem pel telenotícies, però semblem immunitzats quan veiem els nostres joves que no s’aguanten drets pel carrer. Ni recordem, abans de fer una llei nova, que vendre alcohol a menors d’edat ja està prohibit.

M’hi jugo dues birres

El meu pare, que tenia moltes virtuts però desafinava com un condemnat, a vegades cantussejava un tema que li havia quedat de quan sortia de festa a l’època universitària. Era aquell que acabava dient “al que no le guste el vino es un animal, es un animal”. Recordo, al meu BUP, companys que ara són advocats insignes que s’enfilaven al capó d’un cotxe qualsevol i no es recordaven ni del seu nom, de tan col·locats de cervesa que anaven a les vuit del vespre d’un divendres. Què vull dir? Que mamar s’ha mamat sempre, però que aquest ritu de pas per semblar gran cada vegada arriba abans. Ara ja no parlem d’adolescents sinó de preadolescents. L’edat mitjana d’inici en el consum d’alcohol és de 13,8 anys. Joan Colom alerta del risc de beure en l’edat en què el cervell està en procés de maduració. I em demostra, amb un article publicat a The Lancet, que l’alcohol també pot causar danys a tercers -que semblava una etiqueta reservada al tabac-. L’excés d’alcohol pot derivar, a curt termini, en més violència, en més accidentalitat, en relacions sexuals no protegides i, com he dit més amunt, en un increment d’urgències mèdiques.

Joan Colom, com a expert, ha estat implicat en l’elaboració de tres projectes de llei similars a la llei que ara s’anuncia, però no se n’han sortit ni amb el PSOE ni amb el PP a la Moncloa. La indústria cervesera i el potent lobi del vi ho han impedit. Els grups de pressió en saben molt, no només de fer anuncis i de patrocinar-ho tot sinó també de fer pressió. El sector tremola perquè ja ha vist que la ingesta d’alcohol per càpita ha passat de 14 a 10 litres anuals i no estan disposats que aquesta xifra continuï baixant. M’ensumo, doncs, que aquesta llei tampoc no tirarà endavant. M’hi jugo dues birres.

stats