01/04/2017

Pot ser racista la correcció política?

2 min

Aprofitant que ahir la llibertat d’expressió i la censura van ser protagonistes a l’ARA, vull reflexionar sobre la subtil manera com ens censura la correcció política. I em centraré en un tema delicat i d’enorme vigència, un tema en què està en joc l’avanç de l’extrema dreta a Europa: el repte que suposa per a una societat la convivència entre grups ètnics amb valors substancialment diferents. Editant diaris, ja fa temps que constato que en el món dels mitjans hi ha una voluntat -subreptícia, tàcita i molt general- d’invisibilitzar aquest problema. Si en la primera versió d’un titular de portada hi apareix gitano, puc predir que s’acabarà canviant. No sé si hem de dir gitano, rom o romaní -té tot el dret a decidir-ho la mateixa comunitat-, però n’hem de poder dir d’alguna manera quan en la notícia, com passa sovint, no és una dada irrellevant. La correcció política, que sempre té veus, corre a censurar: “No veus que així els estigmatitzes?” I un bon informador hauria de respondre: “No veus que només així els deixo d’ignorar?”

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

D’una banda, tenim barris humils on grups ètnics diferents conviuen amb evidents malestars. De l’altra, una opinió publicada firmada per persones benestants que fan el que poden per no conviure -fugint, si cal, de l’escola pública- amb grups ètnics diferents del seu. (Poden tenir i exhibir, això sí, amics i coneguts en l’elit més culta i integrada d’aquests grups.) I quan les tensions esclaten sembla que els “racistes” només puguin ser els primers.

Hi ha una correcció política que ha vingut a dir que conviure amb altres ètnies enriqueix i és fantàstic. Però no és igual conviure amuntegats en pisos amb parets de paper de fumar que conviure, quan tu vols i on vols, com qui fa excursions a un parc temàtic. ¿Podem recriminar als pocs saltencs d’origen català que portin els seus fills a Girona? Què faríem nosaltres? Diguem-ho clar: en certes condicions, la convivència ètnica pot ser un repte insuperable que defugen, així que poden, els que tenen més mitjans.

I, tanmateix, només una convivència a fons en cada barri i poble evita la derivada inevitable d’aquest malestar: els guetos. Els de les banlieues, però també aquells en què només hi viuen classes mitjanes o altes. És gueto -en el sentit més ampli- tot nucli humà que només t’obliga a viure amb els que són com tu. Acull i integra més el barri on esclata el “racisme”, que el barri on no esclata res. Ho deia una notícia d’ahir: a Ciutat Vella, 12 mesquites; a Sarrià - Sant Gervasi, cap.

La correcció política creu que canviant paraules canvia la realitat. Informar és tot el contrari: és un intent de canviar la realitat dient les coses pel seu nom. Fa poc, un amic meu va anar a les jornades de portes obertes d’una escola catalana i progre al cor de Ciutat Vella. En un apart, i com a argument decisiu perquè hi portés el fill, la directora li va dir: “Sàpiga que aquí només hi ha nens i nenes europeus”. Qui són, qui som, els racistes?

stats