17/02/2011

Carl Bernstein i Bob Woodward

2 min

So pant l'altra dia amb un grup d'amics, un em va comentar que m'havia llegit un parell de vegades en aquesta nova activitat meva de columnista. Normalment estic acostumat a rebre crítiques i a sentir opinions sobre les pel·lícules que he fet, però no m'havia passat mai encara amb les meves columnes. Altres amics s'hi van afegir de seguida i en qüestió de minuts tota la taula debatia, no tan sols sobre les meves virtuts i defectes com a opinador periodístic, sinó també sobre l'essència mateixa d'aquesta professió i el sentit d'espais com el d'aquesta contraportada. Alguns es manifestaven a favor d'una premsa centrada exclusivament en la seva funció informativa, objectiva i minuciosa en el relat dels fets, i d'altres preferien llegir l'opinió dels columnistes i sobretot estar-hi d'acord. Això era el que més els reconfortava.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Fos com fos i quan ja s'acabava el debat, algú va afirmar que escriure en un diari i ser llegit era una gran responsabilitat. Podies influir en l'opinió de la gent, afectar i provocar canvis en la vida de les persones i de les comunitats, i això era una cosa a prendre's seriosament. Tots els meus amics hi van estar d'acord i llavors i a la vegada tothom va girar el cap i se'm va quedar mirant mentre jo empassava saliva.

Com és comprensible després d'un descobriment com aquest, he estat uns quants dies paralitzat i sense idees. Mentrestant he llegit un parell de llibres i he vist alguna pel·lícula sobre el tema com ara Tots els homes del president , un clàssic sobre el Watergate, i crec que he entès el camí a seguir: la columna/denúncia. D'entrada, per a la setmana que ve, un tema i un enunciat polèmics: els excrements i els pipís dels gossos al carrer. S'han d'exterminar els gossos de les grans ciutats? I per què no també els seus amos?

stats