Balears 08/02/2014

Interrogatori a la infanta: no sabia què feia Urdangarin però hi confiava

"Vaig firmar perquè m'ho va dir el meu marit i confio en el seu bon fer", ha afirmat la filla del rei d'Espanya sobre alguns dels documents que duien la seva signatura. El jutge l'ha feta respondre per centenars de tiquets i factures

Enric Borràs/antònia Artigues
5 min

PalmaL'interrogatori a la filla del rei d'Espanya arran del cas Nóos ha estat llarg i repetitiu. Cristina de Borbó s'ha passat les més de sis hores que ha durat desentenent-se dels negocis del seu marit, Iñaki Urdangarin, i de l'empresa que tenien a mitges, Aizoon, i assegurant que no en sabia res. Ha insistit que confia en Urdangarin i que feia el que li demanava, com firmar documents, però a la vegada n'ha defensat la seva "bona fe" durant tota la declaració i ha insistit que hi confiava.

Cristina de Borbó ha declarat entre les deu del matí i les sis de l'horabaixa, amb dues aturades, una a mig matí i l'altra per dinar. Fins a primera hora de l'horabaixa ha hagut de respondre els centenars de preguntes del jutge José Castro, que l'ha assaltat amb centenars de tiquets i factures pagades amb doblers d'Aizoon que ellano reconeixia. En la majoria de casos deia que ni tan sols era ella qui havia pagat aquelles factures, en d'altres, que no sabia d'on havien sortit els doblers.

La infanta ha entrat a les 9.47 del matí als jutjats i ha davallat la major part de la rampa de la vergonya dels jutjats de Palma en cotxe, fent a peu només les últimes deu passes. Això sí, les ha fetes serena i somrient, saludant. La tranquil·litat l'ha mantinguda durant la major part de la declaració, només l'ha perduda i se l'ha notada visiblement afectada quan ha començat la declaració i sentia els crits dels manifestants i, després, quan el jutge li ha preguntat insistentment sobre el préstec d'1,2 milions d'euros que els va fer el rei per comprar-se el palauet de Barcelona.

La declaració de la infanta ha convertit Urdangarin en un tallafocs. "Vaig firmar perquè m'ho va demanar el meu marit i confio en el seu bon fer", ha assegurat al jutge José Castro aquest matí, segons fonts que han tingut accés a l'interrogatori. Ho ha dit com a resposta a una de les preguntes sobre documents que havia signat relacionats amb Aizoon. A la vegada, però, ho ha fet sense atacar-lo, insistint en la seva bona fe i deixant al marge de tot, també, el rei i la família reial.

Segons l'advocat del Front Cívic Som Majoria, Manuel Delgado, quan el jutge ha demanat a la infanta per què havia creat amb Urdangarin l'empresa Aizoon, ha tornat a respondre que perquè confia molt en el seu marit. Això sí, ha admès que sabia que el rei havia ordenat a Urdangarin que es desvinculàs de l'Instituto Nóos però també ha assegurat que ella no li havia dit res directament respecte d'aquesta qüestió.

Factures

El jutge ha mostrat centenars de factures i tiquets a la filla del rei demanant-li si eren despeses personals en cada cas, un per un. Es tractava de factures pagades des dels comptes d'Aizoon, però en la majoria de casos ella ha dit que no en sabia res. Respecte d'un tiquet de benzina, per exemple, ha dit que en tot cas l'havia pagat el policia que l'escortava i que no sabia des de quin compte. Això sí, ha admès haver fet servir la targeta Visa d'Aizoon per a despeses personals.

Amb aquesta línia, la infanta carrega tota la responsabilitat al gendre del monarca i duc de Palma. Fa una declaració que segueix fil per randa el guió que s'esperava i converteix Urdangarin en el cap de turc que ha d'evitar que la corrupció del cas Nóos afecti encara més la família reial espanyola.

Servei domèstic

Segons fonts jurídiques, la infanta també hauria dit que desconeixia que el servei domèstic -que ha admès que havia seleccionat ella mateixa- s'havia contractat a través d'Aizoon. És més, ha donat a entendre que pensava que el pagaven ella i el seu marit directament. Això és important perquè pagar despeses privades a través de l'empresa és un frau fiscal, perquè indica que els fons d'Aizoon es feien servir com a personals, tot i que tributaven a través de l'impost de societats, més baix que no com hauria pertocat a través de la declaració de la renda. Però, a més, ha negat que, tal com varen declarar alguns treballadors del servei domèstic, hagués intentat contractar-los en negre.

Serena

La infanta no ha fet cap declaració als centenars de periodistes que l'esperaven a la baixada, tan sols ha respost un "bon dia" als informadors mentre de fons se sentien els crits dels centenars de manifestants que s'han reunit a la porta principal dels jutjats. A la sortida, tan sols ha dit també "fins després, gràcies", tornant a saludar. Els seus advocats, Miquel Roca i Jesús Silva, l'esperaven a la porta d'entrada i han accedit tots junts a l'edifici. A la sortida la filla del rei ha saludat un per un tots els funcionaris.

La filla del rei d'Espanya s'ha enfrontat a un jutge perseverant que havia preparat un centenar de preguntes per aclarir què sabia i què no de la trama Nóos, a través de la qual Iñaki Urdangarin i el seu exsoci haurien cobrat uns sis milions d'euros públics, sobretot d'institucions balears i valencianes. També havia d'explicar d'on es pensava que sortien els recursos amb què es varen pagar moltes despeses de la família -viatges, personal domèstic, vins, dinars i fins i tot festes- que es finançaven a través de l'empresa que tenia a mitges amb el seu marit: Aizoon. I ho ha fet deixant clar que no en tenia ni idea.

Deu mesos d'espera

L'entrada de Cristina de Borbó als jutjats de Palma ha estat, gairebé, una entrada en diferit: ha trigat deu mesos a traspassar la porta dels jutjats de Palma des que Castro la va citar per primera vegada. El magistrat la va encausar com a possible cooperadora necessària del seu marit i el seu exsoci Diego Torres en el desviament de fons públics a través de l'Instituto Nóos, però el fiscal Pedro Horrach va recórrer en contra d'aquella decisió.

L'Audiència de Palma va donar la raó a Horrach -a mitges- i només va deixar una porta oberta perquè es tornàs a citar la duquessa de Palma: una possible imputació per blanqueig i delicte fiscal. Amb tot, el fiscal mateix sosté que Cristina es va beneficiar dels fons públics malversats per Urdangarin i Torres a través de l'Instituto Nóos. Per això, sabés que els doblers eren d'origen il·lícit o no, li reclamarà que torni uns 700.000 euros.

El camí de l'Audiència

El tribunal, en la mateixa interlocutòria en què suspenia la primera citació de la infanta, afegia que "no es comprèn" que l'Agència Tributària no hagués considerat la infanta cooperadora dels delictes fiscals, perquè com a mínim des del 2006 ja havia de saber "que Aizoon era una societat pantalla i que el seu marit la feia servir per defraudar Hisenda". El jutge va desenvolupar aquesta via en un llarg escrit de 227 pàgines en què va citar com a encausada per segona vegada la filla del rei d'Espanya.

Aquesta vegada el fiscal no va presentar cap recurs, i tampoc cap dels advocats dels ducs de Palma. Al final la infanta ha entrat als jutjats, però després que hagin declarat més de 200 testimonis i 42 imputats. El d'aquest dissabte, com a mínim de moment, és l'últim de la llarga llista d'interrogatoris del cas Nóos per on han passat des d'administratius que varen fer feina un sol dia per alguna de les empreses de la trama fins a les treballadores de la neteja de l'assistenta personal d'Urdangarin.

stats