Internacional 01/05/2013

Maduro a Margallo: “Canceller espanyol, fora d'aquí”

El president veneçolà desestima l'oferiment del ministre d'Exteriors per tal de fer de mitjancer en la crisi política del país

Efe
2 min

Caracas"Canceller espanyol, fora d'aquí". Amb aquestes paraules, i un to inflamat, ha contestat el president de Veneçuela, Nicolás Maduro, l'oferiment fet pel ministre d'Exteriors espanyol de fer de mitjancer entre el mateix Maduro i el seu rival, Capriles, que es nega a reconèixer la seva derrota electoral, tot adduint frau. Maduro ha demanat a José Manuel García-Margallo que "tregui el nas de Veneçuela".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Ha sortit el canceller d'Espanya a dir que ell està a punt per venir a intervenir a Veneçuela. Canceller, tregui el seu nas de Veneçuela, canceller espanyol: fora d'aquí, canceller espanyol, impertinent", ha dit Maduro, davant una audiència entusiasmada.

Però l'atac de Maduro no s'ha quedat aquí, sinó que ha entrat en el punt feble de la credibilitat espanyola a l'estranger: el desastrós estat de l'economia i la gestió que en fa el govern del PP. "Senyor, no vingui a intervenir a Veneçuela, vagi als carrers a respondre a la classe obrera espanyola a la qual vostès han tret el dret a la feina, al salari, a les pensions", ha afirmat Maduro.

El president veneçolà responia així a les declaracions de García-Margallo després de participar dimarts en una reunió de l'Organització d'Estats Americans (OEA) en què el ministre manifestava la predisposició espanyola d'"ajudar" Veneçuela i intervenir entre els diferents actors polítics.

En les últimes setmanes les relacions bilaterals entre Espanya i Veneçuela, sempre complicades, s'han tornat a tensar a causa de la decisió de Caracas de cridar a consultes el seu ambaixador a Madrid. La mesura es va prendre després que García-Margallo advoqués per un recompte electoral ràpid a Veneçuela per acabar amb la situació d'"interinitat" i per demanar "acord i diàleg", ja que el resultat dels comicis certificava una "polarització molt forta". Ja aleshores Maduro va respondre advertint que esperava que Espanya rectifiqués a temps perquè si no prendria mesures "exemplars" en tots els ordres, inclòs l'econòmic. Posteriorment, el govern espanyol va reconèixer els resultats difosos pel Consell Nacional Electoral, que van donar la victòria a Maduro per un estret marge sobre el líder opositor Henrique Capriles.

Veneçuela viu una situació de crisi política després de les eleccions del 14 d'abril, guanyades per Maduro en un resultat que el líder opositor, Henrique Capriles, no reconeix i ha anunciat que impugnarà.

stats