Balcans
Internacional 17/05/2012

Ajornat fins a nou avís el judici de Mladic per errors de la fiscalia

El procés contra l'exgeneral serbobosnià, acusat de ser responsable de la massacre de Srebrenica, ha quedat ajornat després de la sessió d'aquest dijous per errors de la fiscalia

Agències
2 min
Dones bosnianes protesten aquest dimecres a les portes del TPII, a l'Haia, on Ratko Mladic és jutjat. / TOUSSAINT KLUITERS / AFP

L'HaiaEl judici contra l'exgeneral serbobosnià Ratko Mladic al Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia (TPII) ha quedat ajornat aquest dijous, després de la segona sessió, en què la Fiscalia ha presentat proves sobre la seva responsabilitat en el genocidi de més de 7.000 homes musulmans a Srebrenica el 1995.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Al final de la sessió, el jutge que presidia el procés ha ajornat el judici fins a nou avís per errors en la presentació de proves de la fiscalia. Probablement el judici no es reprendrà fins d'aquí a uns mesos, segons la BBC.

Mladic està acusat d'orquestrar la matança de més de 7.000 homes i nens bosnians musulmans en l'enclau de Srebrenica. L'exgeneral, de 70 anys, afronta 11 càrrecs per crims de guerra i de lesa humanitat, inclòs el genocidi, relacionats amb l'atroç guerra de Bòsnia del 1992-95. Mladic titlla les al·legacions de "monstruoses", i es defensarà no culpable.

El fiscal Peter McCloskey ha dit que els crims de Srebrenica mai han estat en disputa, de manera que l'acusació se centrarà en la responsabilitat criminal individual. McCloskey ha dit que l'exèrcit serbobosnià no era un "exèrcit fora de control" i que Mladic era sobre el terreny i al comandament. "Tenim intercepcions de soldats serbobosnians i oficials parlant d'assassinats. Tenim vídeos de dues de les execucions. Així que deixeu-me ser perfectament clar, el crim no serà l'enfocament principal de l'acusació. El cas se centrarà principalment en una qüestió. La responsabilitat criminal individual de Ratko Mladic", ha dit.

En el primer dia del judici, Mladic, el fiscal del TPII va argumentar que Mladic tenia la intenció de fer una "neteja ètnica" a Bòsnia. L'exgeneral va dedicar gestos amenaçants a les mares de víctimes que eren presents al tribunal.

L'inici del judici arriba un any després de la detenció de Mladic –abans estava amagat–, 17 anys després que el tribunal publiqués el 1995 la primera acusació en contra seva i 20 anys després que esclatés la guerra de Bòsnia. Els fiscals presentaran durant el judici els testimonis de 411 persones, set dels quals es personaran a la sala i la resta farà les seves declaracions per escrit, si bé 141 testimonis estan disposats a ser acarats per la defensa de Mladic.

stats