28-N
Internacional 26/11/2010

La població d'una petita illa japonesa vol desmantellar una base americana

Okinawa escull governador local diumenge i posa Tòquio entre l'espasa i la paret per una base militar americana

Laia Gordi
1 min
L'exprimer ministre japonès Yukio Hatoyama, que va dimitir pel conflicte de la base americana a Okinawa, visita Corea del Sud

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; }a:link { } Al juny, el primer ministre japonès, Hatoyama, es veia forçat a dimitir, després d'haver incomplet la seva promesa electoral de treure la base militar americana d'Okinawa. Darrera d'ell, el seu successor Naoto Kan, sense haver promès res, va tenir via lliure per pactar amb els nord-americans la continuïtat de la base. Diumenge, però, la previsible victòria de Yoichi Iha a les eleccions com a governador de l'illa d'Okinawa posa Tòquio entre la ciutadania i Washington. Yoichi Iha defensa incondicionalment el demantellament de la base militar nord-amricana.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Fa 50 anys que els Estats Units tenen la base dels 'marines' a Okinawa, una illa estratègicament situada entre la Xina, Taiwan, Corea i el Japó. La població, però, està cansada dels militars que diuen fomenten la prostitució i creen perillositat arran dels entrenaments. El 2006 el govern va pactar amb EUA traslladar la base a una altra àrea de l'illa, una zona amb valor medioambiental, i s'oferia a pagar més de la meitat del cost del trasllat. Com a resposta, a començaments d'aquest any, quan s'havia d'aprovar definitivament el trasllat, 90.000 persones van sortir al carrer a protestar contra la base i el pla de trasllat. Des d'aleshores, el conflicte de la base ha marcat la política local, la nacional i la internacional al Japó.

stats