Estils 24/08/2016

Els millors racons per fer un pícnic

Des de jardins de castells romànics fins a platges verges, passant per boscos i miradors. A Catalunya hi ha un grapat de llocs ideals per estendre les estovalles i gaudir d’un àpat a la fresca

Natàlia Costa
5 min
Un grup d'amigues fent un pícnic

BarcelonaEls que ja han acabat les vacances o els que les estan a punt d’acabar poden estar ben tranquils: la calma no acaba aquí. A casa nostra hi ha un bon grapat de bells entorns que conviden a estendre les estovalles i fer un àpat a la fresca, i aprofitar així les últimes jornades d’estiu. Des de parcs amb relíquies del passat fins a quilòmetres de platges que culminen en miradors, passant per castells i ruïnes, boscos poblats de secrets ancestrals i valls ensorrades. A més, fer un pícnic és també un exercici de slow food, ja que brinda l’oportunitat de tastar productes de la terra i de qualitat, mentre ens relaxem envoltats de natura i podem fer una migdiada a l’ombra de la capçada d’un arbre. Fins i tot, en funció del lloc que es triï, es pot acabar el dia visitant els secrets d’un museu o d’unes muralles.

Els creadors de l’empresa de pícnics a domicili Barcelona Pícnic, Eva Coll i Ramdane Doudou, opinen que “gaudir d’un bon menjar és sempre un plaer, però si a més d’assaborir l’àpat a través del sentit del gust, es pot aprofundir en la història del territori, també hi intervenen els altres sentits, i això fa que el menjar es converteixi en una experiència més completa”. El seu consell més preuat per delectar-se amb un bon pícnic a la fresca és tenir sempre els peus descalços sobre l’herba, amb l’objectiu que l’experiència sigui ben diferent de la de menjar a casa o en un restaurant. Així també aprofitarem les bondats d’un clima que a l’hivern enyorarem.

Catalunya és plena de racons meravellosos per paladejar, amb bona companyia, la gastronomia i la cultura. Us descobrim alguns d’aquests llocs perquè aneu preparant el cistell de pícnic.

Barcelona

Museu Palau Mercader

Situat a Cornellà de Llobregat, el Museu Palau Mercader ofereix una esplanada on es pot fer pícnic. A més, custodia en el seu interior fins a tres mil objectes del comte de Bell-lloc, una bona col·lecció per descobrir els costums de la vella aristocràcia. El centre també acull exposicions temporals. Una opció ideal per a aquells que s’hagin quedat a Barcelona o rodalia.

Casa Museu Verdaguer

Al municipi de Folgueroles (Osona) hi ha l’espai de pícnic de Prats de la Damunt, que domina els voltants de la Fundació Jacint Verdaguer. Es tracta d’un espai que conté una ermita, una font i diversos bancs, famós perquè va veure néixer Verdaguer com a poeta. “Aquest espai recull la seva empremta. El visitant hi trobarà textos i, excepcionalment, també les sensacions de l’escriptor”, diu la directora de la Fundació, Carme Torrents, que assegura que és un lloc idoni per fer un pícnic, després una migdiada i, finalment, una visita a la Casa Museu Jacint Verdaguer, on es pot aprofundir en la vida del poeta.

Parc del Laberint d’Horta

Situat al districte d’Horta-Guinardó, aquest parc és un dels més bonics de la Ciutat Comtal, perfecte per passar-hi un dia tot fent de Minotaure. A més de la zona condicionada per fer pícnic, el recinte permet una passejada per la història gràcies al seu jardí neoclàssic, el més antic de la ciutat. Perdre’s en la seva simetria, jardineria regular i templets amb columnes toscanes, és recórrer alhora l’arquitectura italiana i la jardineria francesa.

Parc del Laberint d'Horta

Tarragona

Monestir de Santes Creus

Sota el monestir de Santes Creus hi ha l’albereda de Santes Creus, amb una important zona de lleure i una oferta natural i cultural de gran valor. Després d’un bon àpat, és aconsellable completar el dia amb una visita al monestir de Santes Creus, un monument emblemàtic de Catalunya. “El monestir i l’albereda són un binomi indissoluble, i la visita als dos llocs fa percebre aquesta estreta vinculació de natura i cultura, alhora que permet acostar el visitant a la natura i viure amb plenitud les sensacions dels espais naturals fluvials mediterranis”, explica Josep Maria Prunera, el cap de medi ambient del servei d’Assistència Municipal de la Diputació de Tarragona.

Cala de Tamarit

En un racó ben amagat tocant al castell de Tamarit hi trobem la cala de Tamarit, que ofereix un entorn idoni per posar en pràctica l’slow food de debò i admirar des de la sorra la bellesa romànica de la veïna fortalesa, ja que sol ser un indret bastant tranquil. El lloc és una bona opció per a aquells que encara tenen uns dies per acabar de torrar-se a la sorra de la Costa Daurada. Però cal tenir en compte que aquesta calma pot veure’s torbada en qualsevol moment, ja que el recinte és seu de casaments, alguns tan distingits com el del futbolista Andrés Iniesta.

Girona

Platja de Castell

A Palamós, just abans d’arribar a la bonica platja de Castell, hi ha una pineda on és possible desplegar les estovalles i fer un àpat ple de tranquil·litat, acompanyats per les impressionants vistes a un poblat ibèric i per la bellesa de la mateixa platja. La proposta és senzilla però molt sofisticada: un pícnic a l’ombra, una migdiada sota la pineda, un bany per despertar-se i, finalment, una visita al poblat dels indigets, del segle VI aC.

Platja de Castell, a Palamós

Castell de Montsoriu

Per admirar la grandesa d’aquest castell gòtic, un dels millors llocs és Arbúcies, en concret la seva zona de pícnic El Pol, molt preparada per als visitants. Aquest lloc resulta perfecte per a aquells que vulguin descobrir el castell de Montsoriu, però també per topar amb ermites, museus, una riera i, sobretot, una natura exuberant.

Castell de Montsoriu, a Arbúcies

Lleida

Castell de Montsonís

Als afores d’Artesa de Segre hi ha l’àmplia zona d’esbarjo La Palanca, un lloc molt ben preparat amb una dotzena de taules, i ideal per a aquells que vulguin passar un dia a l’ombra dels plataners banyats pel Segre i després fer una petita excursió de tres quilòmetres fins a una de les fortaleses més emblemàtiques de Catalunya: el castell de Montsonís, on es pot reviure una part de la història protagonitzada per moros i cristians.

Zona d'esbarjo La Palanca, a Artesa del Segre

Bàsics del farcell

Preparar el farcell de pícnic és molt senzill, però cal fer-ho amb atenció per no deixar-se res. Una de les propostes de cistell de Barcelona Pícnic inclou, a més d’unes estovalles, aigua, llimonada, gaspatxo, pa, formatge local, flauta de pernil, amanida de tomàquet i amanida de fruita. I també tres imprescindibles com són la sal, l’oli i el pebre. L’empresa, a més, aconsella escollir molt bé el lloc on es degustarà el pícnic, mirant que sigui tranquil i tingui ombra. “Degustar a poc a poc i assaborir bé el menjar és important”, expliquen els encarregats de Barcelona Pícnic, i afegeixen que no hem d’oblidar ser respectuosos amb els altres i endur-nos tota la brossa generada. Els usuaris d’aquest servei de pícnic són abundants però silenciosos. I troben qualsevol excusa per sortir a conquerir els parcs de les ciutats o altres espais naturals, com ara aniversaris, declaracions d’amor o baby showers, entre d’altres. “A Barcelona hi ha cada cop més picniclovers ”, expliquen els responsables de l’empresa.

stats