Estils 22/06/2017

Els plans més fogosos per a la nit de Sant Joan

Dels 50 anys de l’arribada de la Flama del Canigó a Barcelona a les tradicionals festes de Ciutadella, passant per balls, banys i sopars populars: encara no sabeu què fer aquesta revetlla?

Laura Saula
4 min
Els plans més 
 Fogosos per  A la nit de  Sant Joan

BarcelonaJa torna a ser aquí una de les nits més màgiques de l’any. És una de les més curtes del calendari i, potser per això, també és una de les més festives. I és que celebrar l’inici de l’estiu no pot ser un millor motiu per sortir de festa. Els petards, les fogueres, els balls i les coques de fruita, crema o llardons són elements indispensables per seguir amb la tradició. Us fem unes quantes propostes per si encara no teniu plans aquesta revetlla.

“Bany de Sant Joan, salut per tot l’any”

Ja ho diu la tradició: per Sant Joan, el primer bany. Un dels costums més arrelats d’aquesta nit màgica és el de fer un bany nocturn al mar, pràctica que sempre s’ha associat a la garantia de salut i de purificació. Perquè, com diu la dita, “bany de Sant Joan, salut per tot l’any”. El cas és que pràcticament tots els punts de la costa catalana es converteixen en un mar de foc i festa. Molts locals de platja ja tenen preparada una programació especial, com és el cas del Xiringuito Sa Closca, a Premià de Mar, que oferirà concerts de reggae i dancehall durant tota la nit.

Els sopars populars que no us podeu perdre

Pràcticament cada barri, associació de veïns o centre cívic del país organitza cada any sopars populars, que van des de botifarrades fins a menús de carmanyola que conviden grans i petits a participar en la festa. Els Xiquets de Tarragona, per exemple, han organitzat a les 21 h un sopar de carmanyola a la plaça dels Àngels. A Girona també s’hi farà un sopar a la plaça dels Jurats, al Barri Vell, on hi haurà un concert de The Blackiss.

Contemplar les flames de les millors fogueres

Qui no ha quedat mai hipnotitzat davant d’una foguera de Sant Joan? Encara que avui dia estiguin més controlades que fa uns anys, a la majoria de barris i pobles catalans s’han habilitat espais per fer-ne. A Girona s’encendrà una foguera a les 21.30h a la plaça Vista Alegre, i a Lleida es podrà contemplar l’espectacular foguera de la Seu Vella, al Castell del Rei, que anirà acompanyada d’una actuació dels artistes del Cercle de Belles Arts de Lleida i d’Arts de Ponent. Els que passin la nit a la Barceloneta també podran veure una columna de foc a la plaça del Poeta Boscà.

50 anys de la Flama del Canigó a Barcelona

Un altre imprescindible per als catalans de soca-rel és la Flama del Canigó, amb la qual es fa la tradicional festa d’encesa dels focs de Sant Joan als Països Catalans. Aquesta flama, que està encesa tot l’any al Museu de la Casa Pairal de Perpinyà, és transportada cada 22 de juny fins al cim del Canigó. Allà s’encén una foguera i es renova la flama, i amb el seu foc es distribueixen durant tot el dia d’avui torxes i quinqués que arriben fins a prop de 400 municipis catalans, on se’ls fan rebudes institucionals.

Precisament aquest any es commemoren els 50 anys de la primera arribada de la Flama del Canigó a Barcelona. I com no podia ser d’una altra manera, s’han organitzat una sèrie d’actes i activitats per celebrar-ho. Després de la rebuda institucional de la flama al Parlament de Catalunya i a l’Ajuntament de Barcelona, arribarà a les 18.30 h a la plaça de Sant Jaume. Un cop allà, es faran els parlaments i, mentre sona la música de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, desenes d’entitats de la ciutat passaran a recollir el seu foc per encendre les fogueres dels seus barris.

Les propostes més alternatives

L’arribada de la Flama del Canigó a Barcelona serà el tret de sortida d’una nit en què la ciutat es converteix en una gran festa de carrer. Cada districte té la seva pròpia programació de correfocs, encesa de fogueres i sopars veïnals. Tot i això, també se celebren moltes festes alternatives aptes per a tots els gustos. Per posar alguns exemples, a la sala Razzmatazz han organitzat La gran verbena de las cinco, que és la unió de cinc festes: Churros con Chocolate, La Rebujito, La Ká, Pop Air i Somoslas. O al Nitsa Club celebren una revetlla amb regressió als anys 80, amb especial d’Alaska inclòs.

La festa més històrica: les Falles del Pirineu

Més de seixanta pobles del Pirineu català, andorrà i aragonès celebren les famoses Falles, que el 2015 van ser declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Segons la tradició, quan cau la nit els fallaires encenen les torxes de fusta i baixen dels cims de les muntanyes cap als pobles i ciutats, on són rebuts amb música i danses tradicionals. Al poble de Boí es farà l’encesa del Faro Gran i la baixada de falles a les 23 h, on seran rebudes al ritme dels grallers Catxibanda i es repartirà coca i vi per a tothom.

La revetlla popular d’Artés

Aquesta és una de les revetlles de referència a la Catalunya Central. A més de la tradicional rebuda de la Flama del Canigó, la multitudinària festa d’aquesta localitat té alguns trets que la singularitzen. Els focs d’artifici, llançats des del campanar de l’església, o els seus potents correfocs són alguns dels elements principals. També hi haurà ball de bastons, amb bastoners que mentre ballen al ritme de gralles i violins porten bengales enceses al cap.

Festes de Ciutadella a Menorca

Qui no ha sentit a parlar de les famoses festes de la ciutat menorquina? Una celebració que es remunta als inicis del segle XIV i que s’ha mantingut viva fins avui. Actes carregats de simbologia com el del Caragol des Born, on els cavalls donen voltes a la plaça al ritme d’una orquestra, o el Caragol de Santa Clara, on els genets entren amb els cavalls a l’interior de les cases de Ciutadella, formen part d’aquesta festa ancestral i fan passar als assistents una revetlla inoblidable.

stats