ARA EUROPA
Especials 26/07/2012

El president de Romania serà destituït en el referèndum de diumenge, segons els sondejos

El Parlament romanès va suspendre Traian Basescu el 6 de juliol però cal que ho ratifiqui el poble. Les enquestes auguren que el 72% dels romanesos hi votarà a favor

Efe
1 min
Campanya a favor de la destitució de Basescu a Bucarest. AFP

BucarestEl 72% dels romanesos votarà aquest diumenge a favor de la destitució del president Traian Basescu, segons un sondeig publicat aquest dijous sobre el referèndum que ha de confirmar la suspensió aprovada pel Parlament el passat 6 de juliol, després d'argumentar que el cap d'estat va violar la Constitució.

L'enquesta, realitzada per l'emissora Realitatea i recollida aquest dijous pels principals mitjans, indica que el 52% dels ciutadans amb dret a vot participarà en la consulta. D'aquesta manera es compliria el quòrum de la meitat de l'electorat que exigeix la llei romanesa.

Conscient de la recent popularitat de Basescu –és president des del 2004–, el conservador Partit Democràtic Liberal (PDL), aliat del president, ha cridat els ciutadans a boicotejar el referèndum per evitar que s'arribi a aquest nivell de participació.

El mateix Basescu, que ja va superar el 2007 un procés de destitució ha arribat a advertir que el Govern, impulsor del referèndum, prepara un frau massiu i robatori de fins a dos milions de vots.

En una carta enviada dimecres a la Comissió Europea, el primer ministre Victor Ponta, va advertir a Brussel·les que el PDL estaria fent servir diferents pretextos per retenir els carnets d'identitat d'alguns ciutadans per evitar que puguin anar a votar el diumenge a les regions on governa.

stats