09/11/2016

Les seqüeles econòmiques

2 min

Sembla que es confirma que Donald Trump és president i els mercats es desplomen. Quan podem esperar que es recuperin?

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Francament, em costa donar-hi gaire importància, malgrat que sigui la meva especialitat. El desastre per als Estats Units i el món té tantes facetes que les seves ramificacions econòmiques són ben avall en la meva llista de temors.

Tot i això, m’imagino que la gent espera una resposta: si la pregunta és quan es recuperaran els mercats, a primera vista la resposta és que mai.

El fet de posar al capdavant del país amb l’economia més important del món un home irresponsable i ignorant que busca consell en les persones equivocades seria una pèssima notícia, al marge de quines fossin les circumstàncies. Tanmateix, el que fa que en aquests moments sigui una notícia especialment negativa és l’estat fonamentalment fràgil en què encara es troba gran part del món vuit anys després de la gran crisi financera.

És cert que als Estats Units hem creat llocs de treball a un molt bon ritme i que ens acostem força a la plena ocupació. Ara bé, si ens n’hem anat sortint, és únicament gràcies a uns tipus d’interès extremament baixos. Val a dir que això no té res d'intrínsecament dolent, però i si es produeix un contratemps i l’economia necessita una empenta? Bàsicament, la Reserva Federal i els altres bancs centrals disposen de molt poc marge per rebaixar encara més els tipus i, per tant, tenen molt poca capacitat de resposta davant d’esdeveniments adversos.

I ara arriba la mare de tots els efectes adversos, que comporta l’establiment d’un règim ignorant en matèria de política econòmica i hostil a tot esforç per fer-la funcionar. Que el govern ofereixi suport fiscal efectiu a la Fed? Impossible. De fet, podeu estar ben segurs que la Reserva Federal perdrà la independència i patirà l’assetjament de rondinaires malcarats.

Així doncs, és ben probable que assistim a una recessió mundial de la qual no s’entreveu el final. Suposo que, d’una manera o altra, podríem tenir algun cop de sort, però, des del punt de vista econòmic, com des de tota la resta, s’acaba de produir una desgràcia.

stats