16/11/2016

Els preus es disparen a Catalunya i ja creixen un 0,9%

2 min
El preu de l’electricitat explica la major part  de la pujada registrada.

BarcelonaLa inflació està marcant rècords a la majoria de països occidentals. Els últims registres mostren com els preus estan pujant al ritme més ràpid en dos anys tant a l’eurozona com al Regne Unit i als Estats Units. En el cas de Catalunya és encara més accentuat, ja que la pujada de la inflació registrada a l’octubre va ser la més elevada en més de tres anys, en concret des de l’agost del 2013.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els preus es van disparar a Catalunya un 0,9%, mig punt per sobre del que creixien al setembre. Només quatre mesos enrere, al juliol, els preus queien un 0,4%. Es tracta d’una pujada força ràpida, tot i que no arriba a la força de la caiguda que es va experimentar a finals del 2013, quan en només quatre mesos es va passar d’una inflació del 2,6% a un descens del 0,1%.

Mentrestant, de mitjana els preus van pujar a Espanya un 0,7%, i totes les comunitats autònomes van registrar taxes positives per primer cop en molt de temps. Catalunya va ser la tercera on més va augmentar l’índex de preus al consum (IPC). Les dues primeres van ser Astúries i Navarra, on l’augment va arribar a l’1%.

L’energia va tornar a ser el principal motor de les pujades de preus. La categoria d’habitatge va caure només un 0,4% (dos punts percentuals menys que un any enrere) gràcies a la pujada de l’electricitat. De manera similar, el transport -que inclou els carburants- va pujar un 1,7%, i se situa gairebé dos punts per sobre del nivell del setembre. A l’altre extrem, l’alimentació (que va caure tres dècimes, mig punt menys que al setembre) va ser el segment de productes que més va fer anar a la baixa els preus.

El BCE no està satisfet

A simple vista, el Banc Central Europeu hauria d’estar content d’aquesta tendència a l’alça de la inflació. Després d’anys intentant elevar els preus (el seu objectiu és arribar al 2%), finalment sembla que ho està aconseguint. Amb tot, tant el president de la institució, Mario Draghi, com el seu vicepresident, Vítor Constancio, han insistit les últimes setmanes que no estan satisfets amb els registres. El motiu: que la inflació subjacent (que és la que exclou l’energia i l’alimentació, que són productes que varien molt de preu) encara és molt baixa i no permet donar per allunyat el risc de deflació. “Si el nivell d’inflació subjacent es manté, amb el temps podria afectar la inflació general”, va dir dilluns Constancio.

De fet, en el cas d’Espanya la inflació subjacent es va quedar completament plana en el 0,8%, el mateix nivell que el mes anterior i una dècima menys que a l’agost. A Catalunya aquest indicador va situar-se en l’1,1%, exactament igual que en els dos mesos anteriors.

stats