Economia 03/03/2017

El preu del lloguer a Barcelona es dispara un 9% el 2016

Llogar un pis a la capital catalana costa de mitjana 801 euros

Xavier Grau
3 min
El  lloguer ha passat de representar el 15% del total del mercat residencial l’any 2011 al 23,5% el 2015, segons un estudi de Fotocasa.

BarcelonaEl preu del lloguer residencial a la ciutat de Barcelona es va disparar un 9% el 2016, segons les dades oficials de l'Agència de l'Habitatge de la Generalitat basats en les fiances dipositades a l'Incasòl.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El preu de lloguer de mitjana, doncs, es va situar a Barcelona en 801,28 euros mensuals. El districte on els lloguers es van encarir més va ser l'Eixample, on van pujar un 10,3% i Sant Martí un 10,1%, mentre on la pujada va ser més baixa va ser a Sant Andreu, del 5,6%.

El boom del lloguer: així pugen els preus, molt per sobre de l'IPC i els salarisTot i això, els preus més alts es van produir a Sarrià-Sant Gervasi, amb una mitjana mensual de 1.144,71 euros i les Corts, amb 985,94 euros, mentre que el preu més barat es va registrar a Nou Barris, amb 561,07 euros.

En el conjunt de Catalunya, el preu del lloguer es va situar de mitjana en 595,66 euros, amb un augment del 6,8%. L'estudi s'ha fet amb l'anàlisi de les fiances dipositades a l'Incasòl d'un total de 142.714 contractes de lloguer.

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha defensat la validesa de les dades de la Generalitat enfront d'altres estudis, assegurant que el 90% dels nous contractes de lloguer es registren a l'Incasòl i, en canvi, els portals immobiliaris que fan estudis es basen en els preus d'oferta, no signats, i amb una mostra molt inferior, ja que el que té més pisos a Barcelona no supera els 6.500 en total.

Segons les dades de la Generalitat, mentre els preus a Catalunya han pujat el 6,8%, el nombre de nous contractes només ha augmentat un 0,7%. I en el cas de Barcelona, mentre el preu ha augmentat el 9%, els contractes (42.182) només han pujat un 3,8%.

Els preus del lloguer a Catalunya i variació anual en %

El president de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, Joan Ràfols, ha atribuït aquest augment de preus malgrat l'estancament del nombre de contractes a la caiguda de l'oferta. Barcelona, ha dit, tenia el 1960 uns 300.000 pisos de lloguer, quan el 2011 –que es va fer el darrer cens– eren 205.000 habitatges. "El mercat estret provoca l'increment de preus", ha assegurat, a més d'indicar que en alguns barris, com l'Eixample, també influeixen fenòmens com el lloguer turístic. Un altre factor que afecta és la disseminació de l'oferta en molts petits propietaris. El 1985, ha dit, el 75% dels contractes eren en propietats verticals (edificis sencers d'un sol propietari) i la resta en propietats horitzontals, mentre que ara la proporció s'ha invertit.

Contractes massa curts que encareixen el preu

De la seva banda, el secretari d'Habitatge de la Generalitat, Carles Sala, ha apuntat com un altre factor d'encariment la reforma de la llei d'arrendaments urbans del 2013 que va rebaixar a tres anys el termini mínim de lloguer. Això fa que aquests lloguers comencin a vèncer i, amb més demanda, pressionen a l'alta els preus, cosa que en el seu parer ja s'ha començat a notar i es notarà més el 2017. "Va ser una mala modificació de la llei perquè augmenta la rotació", ha indicat Sala.

Malgrat que el preu de lloguer de mitjana a Barcelona és de 801 euros, segons l'economista Agustí Jové, autor de l'informe, més de la meitat dels pisos es lloguen per sota dels 750 euros, mentre que la superfície mitjana se situa en els 70 metres quadrats.

Preus del lloguer a Barcelona per districtes

Jové, que ha negat que hi hagi una bombolla, ha justificat l'encariment dels preus perquè hi ha "factors de pressió a la demanda" mentre l'oferta, per la crisi immobiliària, no ha augmentat. Com a factors que fan augmentar la demanda ha citat el comportament de les famílies, que durant la crisi "han anat acumulant necessitats" que, ara, amb la millora de l'economia, afloren, a més d'altres com el mercats alternatius dels allotjaments turístics, la població flotant que augmenta i els inversors estrangers. "No són elements especulatius, sinó un desajustament entre oferta i demanda" el que provoca l'augment de preus, ha indicat.

La consellera Borràs ha explicat que el seu departament espera començar a posar en marxa l'índex de referència de preus del lloguer aquest mateix mes, i ha recordat que això no suposa cap límit a les rendes, sinó que és informació perquè els ajuntaments puguin actuar. Sobre l'índex, Carles Sala ha indicat que espera que l'octubre vinent estigui disponible per a un total de 14 ciutats.

El preu del lloguer a Barcelona: dades actualitzades

stats