Economia 21/12/2016

La justícia europea anul·la els ajuts fiscals que Espanya va donar a les multinacionals per fer adquisicions

Considera il·legals els incentius que el govern va donar a les empreses espanyoles perquè compressin empreses estrangeres

Agències
2 min
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro

Brussel·lesDia de cops judicials europeus contra les empreses espanyoles. Una estona després que se sabés que la banca haurà de tornar els milers de milions cobrats als seus clients gràcies a les clàusules terra, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) també ha anul·lat els ajuts fiscals que el govern espanyol va donar a les multinacionals espanyoles perquè compressin empreses estrangeres.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La Comissió Europea ja havia declarat il·legals aquests ajuts, que des del 2002 permetien a les empreses espanyoles deixar de pagar impostos quan compraven companyies en un altre país. En concret, les empreses s'amortitzaven durant vint anys el fons de comerç generat per la compra sempre que l'adquisició es mantingués durant un mínim d'un any. El 2009, la CE va declarar il·legals aquests ajuts, i el 2011 va prohibir-ho també en el cas d'adquisicions d'empreses de fora de la UE. A més, va ordenar la devolució de les bonificacions concedides des del 2007.

En primera instància, però, la justícia europea va anul·lar les decisions de la Comissió Europea. Això va ser el 2014, quan una sentència va donar la raó a Banco Santander, Santusa i Autogrill (actualment World Duty Free Group), que havien presentat recurs.

Malgrat tot, la CE va recórrer aquesta sentència i ara el TJUE ha revocat aquella primera sentència en considerar que va ser un error.

Per considerar que hi ha hagut un tractament fiscal irregular, el TJUE recorda que s'ha d'avaluar si les normes discriminen "empreses que es trobin en una situació comparable". En aquest sentit, el tribunal europeu apunta que la bonificació fiscal estava "únicament reservada" a les empreses que compraven almenys un 5% d'una empresa estrangera, de manera que les que n'adquirien un percentatge inferior es veien discriminades.

La CE ha celebrat la decisió del TJUE i ha recordat que les seves decisions del 2009 i el 2011 han estat rehabilitades i que, per tant, el govern espanyol té l'obligació de recuperar els ajuts fiscals que va concedir a les empreses afectades.

Malgrat tot, Brussel·les no ha volgut dir quin és el total de diners que Espanya ha de recuperar.

stats