Economia 25/06/2017

El govern italià autoritza la liquidació de dos bancs del Vèneto

L'operació mobilitzarà 17.000 milions i els actius sans seran cedits a Intesa Sanpaolo

Efe
2 min
Gentiloni i Padoan han explicat l'operació aquest diumenge.

RomaEl govern italià ha aprovat avui la "liquidació ordenada" de dos bancs de la rica regió del Vèneto, al nord-est del país, amb un decret llei que permet cedir els seus actius sans a Intesa Sanpaolo i que els facilitarà continuar l'activitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les sucursals de Banca Popolare di Vicenza i Veneto Banca podran obrir aquest dilluns després de l'aprovació avui del decret per via d'urgència, en una reunió extraordinària del consell de ministres, convocat per aplicar les instruccions enviades des de les institucions europees.

La Junta Única de Resolució europea (JUR) va ordenar divendres liquidar les dues entitats després que el Banc Central Europeu (BCE) declarés que són inviables o estan en camí de ser-ho. Intesa Sanpaolo, primer grup bancari italià, adquirirà les dues entitats liquidades administrativament, segons ha confirmat el primer ministre, Paolo Gentiloni, que ha destacat que d'aquesta manera es protegiren els titulars de dipòsits i els posseïdors d'obligacions sèniors.

"Aquesta crisi ha arribat a nivells que han fet necessària aquesta intervenció", ha reconegut Gentiloni en conferència de premsa, en què ha destacat que la decisió era "molt important i molt urgent i necessària" i que d'aquesta manera s'evita una "fallida desordenada".

Amb el decret aprovat es mobilitzen "recursos fins a 17.000 milions" d'euros, ha precisat el ministre d'Economia i Finances, Pier Carlo Padoan, que ha defensat que la solució adoptada era "l'única alternativa a la liquidació desordenada" de les dues entitats.

"Aquesta intervenció de salvament es dirigeix sobretot en primer lloc cap als comptecorrentistes i els accionistes", ha destacat el primer ministre, que ha valorat que el decret aprovat va "a favor de l'economia del territori, que és important per al nostre sistema país", i ha esmentat les petites i mitjanes empreses que dominen el paisatge econòmic del territori del Vèneto.

A més, Gentiloni ha dit que la decisió contribuirà a "la bona salut i a l'eficiència del nostre sistema bancari" i ha relacionat l'aprovació d'aquest decret amb la intenció de "no obstaculitzar el camí de la recuperació econòmica".

Padoan ha confirmat que no hi haurà "cap interrupció de l'activitat" dels dos bancs, facilitada per la intervenció d'Intesa Sanpaolo, que participarà en l'operació mitjançant l'adquisició dels actius sans de les dues entitats.

Padoan ha dit que Intesa rebrà de l'estat 4.785 milions d'euros en concepte de "bestreta de caixa", destinats a les "operacions necessàries per mantenir la capitalització i el reforçament patrimonial" de l'entitat enfront de la compra dels bancs.

El ministre ha insistit a preguntes de la premsa que el "desemborsament efectiu" de l'estat en aquesta operació serà d'aquesta quantitat i que la intervenció pública no tindrà impacte sobre l'endeutament de l'estat.

"Són recursos ja finançats per recursos ja legislats", que es vinculen amb la normativa aprovada el desembre passat en relació amb la capitalització preventiva per a la banca, "de manera que no hi ha impacte sobre les finances públiques", ha insistit Padoan.

Abans de l'aprovació del decret llei s'ha sabut que el consell d'administració d'Intesa Sanpaolo va autoritzar la compra dels actius sans dels dos bancs i va delegar en el seu president, Carlo Messina, el mandat per tancar l'operació.

L'operació obligarà a tancar al voltant de 600 sucursals –del total d'una mica més de 6.000 que sumaran la xarxa dels dos bancs més la d'Intesa Sanpaolo– i a fer una reducció de fins a uns 4.000 llocs de treball –del total de més de 100.000 empleats que passa a tenir el conjunt dels tres bancs–, segons mitjans locals.

stats