Economia 30/11/2016

Montoro crearà un impost a les begudes ensucrades per deixar la Generalitat sense

L'Estat repetirà l'operació de bloqueig a l'impost als dipòsits, que va fer perdre més de 600 milions de recaptació al Govern

àlex Font Manté / Júlia Manresa
4 min
Cristóbal Montoro i Oriol Junqueras aquest divendres a tarda al ministeri d'Hisenda

Barcelona / MadridEl govern espanyol podria tornar a trepitjar un impost que vol aprovar la Generalitat. Ja ho va fer amb els dipòsits bancaris, creant un tribut idèntic al que la Generalitat volia implantar (i en conseqüència, impedint que el recaptés) i ara vol fer servir una jugada similar amb el de les begudes ensucrades. Tal com ha confirmat l’ARA, el ministre d’Hisenda, Cristobal Montoro, ha explicat aquest dimecres als grups parlamentaris que el divendres anunciarà un nou impost sobre els refrescos, que amb tota probabilitat es cavalcarà amb el que el Govern català va presentar dimarts per gravar les begudes ensucrades i amb el qual preveia recaptar fins a 41 milions anuals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, era la segona vegada que la Generalitat intenta gravar les begudes ensucrades. Fa tres anys, les pressions del sector van aconseguir que l’intent no prosperés.

El nou impost que prepara Montoro s’afegeix a les modificacions tributàries que el ministeri ja havia anunciat, que preveuen incrementar les taxes sobre el tabac, l’alcohol i reduir les bonificacions de l’impost de societats, tal com va explicar Montoro en diverses trobades amb els grups parlamentaris. El ministre enviarà tota aquesta informació a Brussel·les per demostrar els seus esforços per reduir el dèficit.

Contraatac fiscal a les begudes ensucrades

Però la gran novetat en tota aquesta cartera de mesures recaptatòries és l’impost sobre els refrescos, que arriba tot just la mateixa setmana que la Generalitat ha presentat uns pressupostos que inclouen un nou tribut per gravar les begudes amb més sucre.

Curiosament, fa un parell de setmanes Marta Espasa, directora general de Tributs del Govern, va assegurar en una conferència a València que calia “córrer” per crear l’impost sobre les begudes ensucrades per impedir que l’Estat el bloquegés. “Hem de córrer perquè, si no, un divendres ens ho trepitjarà amb un decret llei i ens roba l’espai fiscal que havíem pensat i dissenyat”. És un resum precís del que segurament passarà aquest divendres. La

En conèixer-se la informació, Montoro no va voler confirmar l’anunci d’aquest nou impost però va reconèixer que el preu d’algunes begudes pujarà. “Depen de quins”, va respondre Montoro a la pregunta de si el proper any els refrescos ensucrats seran més cars. Al Govern estan ara molt atents per saber exactament què gravarà el nou impost i fins a quin punt s’assemblarà al seu projecte, que pretén gravar amb entre 8 i 12 cèntims per litre les begudes amb més sucre.

Així doncs, es podria repetir la jugada de fa tres anys. Després de les eleccions del 2012 i del posterior pacte de governabilitat entre CiU i ERC, els dos partits van anunciar que crearien un impost sobre els dipòsits bancaris que havia de generar una recaptació de més de 600 milions d’euros. En saber-ho, el govern central es va afanyar a crear un impost idèntic que tapés l’espai fiscal català i, per tant, impedís que n’hi hagués d’altres.

A més, l’impost estatal tenia una característica: Montoro el va crear a un tipus ínfim, de només el 0,003%. D’aquesta manera, Montoro va aconseguir el seu objectiu: impedir el naixement d’aquest tribut a Catalunya i a alguna altra autonomia que també estudiava implantar-lo.

El 2014 es arques públiques de l’Estat van recaptar 375 milions d’euros a través d’aquest impost i els va repartir entre les comunitats. Una xifra que està molt lluny dels 635 milions que Catalunya, tota sola, preveia recaptar. Malgrat que la Generalitat va portar la qüestió al Tribunal Constitucional, aquest va donar la raó a l’Estat perquè va prevaldre el tribut creat en primer lloc.

Begudes ensucrades o refrescos?

Segurament fins divendres no se sabrà quin és el disseny del nou impost que prepara Montoro, però ahir quan parlava amb els grups parlamentaris es va referir sempre a “begudes carbonatades”, és a dir, que tenen gas. En canvi, l’impost de la Generalitat grava les begudes ensucrades, és a dir refrescos com la Coca-Cola però també sucs o batuts. Si finalment Hisenda només grava les begudes amb gas, es podria donar el cas que la Generalitat sí que pogués recaptar un impost sobre els cus i els batuts. Amb tot, la recaptació seria simbòlica.

De fet, des del govern català afirmen que cal esperar a veure de quin és el disseny que Hisenda fa d’aquest tribut. El que queda clar és que d’una manera o altra el tribut espanyol trepitjarà els objectius del govern català previstos en els pressupostos presentats aquesta setmana.

La patronal, mentrestant, va saltar de seguida. L’Associació de Begudes Refrescants, Anfabra, va emetre ahir un comunicat mostrant la seva disconformitat amb la mesura. Ahir mateix al matí de l’anunci “el sector de begudes refrescants estava reunit amb el Ministeri de Sanitat per impulsar un compromís de reducció voluntària del contingut de sucre que contenen aquestes begudes”. Segons Anfabra, ja s’ha reduït un 23% en els últims 10 anys i un impost com aquest afectaria negativament el consum i sectors com l’hosteleria o la restauració.

El PP català, a contrapeu

La proposta de Montoro ha agafat a contrapeu al PP català. Avui en un debat al Parlament sobre política fiscal –quasi a la mateixa hora que se sabia la notícia a Madrid–, el diputat Santi Rodríguez ha criticat la proposta de l'impost a les begudes ensucrades: "Alguns aquesta setmana estarem molt contents amb l'impost a la Coca-Cola però no ho compartim. Ni llaminadures ni Coca-Cola". La referència a les llaminadures era en resposta a una intervenció prèvia de Roger Torrent (JxSí) que va parlar de l'IVA de les llaminadures que va apujat el govern Zapatero el 2009.

stats